Bättre ljudkvalitet med Netflix i mobilen – nu upp till studiokvalitet (xHE-AAC)

Netflix

Netflix erbjuder nu studiokvalitet på ljudet i din mobiltelefon. Om du har rätt förutsättningar för det vill säga.

Med den senaste versionen av Netflix-appen för Android introduceras stöd för Extended HE-AAC med MPEG-D DRC (xHE-AAC).

Lästips: Nytt läge i Netflix för endast ljud (sparar bandbredd)

Okej, vi vet att det där ser lite komplicerat ut, men vi lovar att du som använder Netflix i mobilen inte behöver tänka på några långa och krångliga namn.

Vad du behöver veta när du kollar på din favoritfilm eller den där spännande serien är att ljudkvaliteten har skruvats upp ytterliggare nu.

Om du har en Android-telefon med Android 9 eller senare vill säga. Och använder hörlurar.

Med xHE-AAC skalas ljudkvaliteten upp och ner automatiskt för att möta bandbredden i mobilnätet eller med WiFi-anslutningen. Det dynamiska området i ljudet ökar och kvaliteten på talet blir nämnvärt bättre, vilket betyder att du lättare hör vad som sägs.

With its capability to improve intelligibility in noisy environments, adapt to variable cellular connections, and scale to studio-quality, xHE-AAC will be a sonic delight to members who stream on these devices.

Lästips: Så kollar du på Netflix helt gratis – nytt utbud direkt i webbläsaren

Netflix har också finstämt ljudet som spelas upp så att du hela tiden får en jämn nivå på ljudvolymen. Oavsett om du först kollar på en krigsfilm med många explosioner, en konsert eller en lugn kvällsbrasa som sprakar försiktigt i en tyst skog så blir det aldrig en övermäktig ljudupplevelse längre.

Netflix kallar detta för Loudness Management och den gör att du får en konsekvent ljudnivå hela vägen, oavsett hur du kollar på filmtjänsten.

Speciellt dialoger i filmer och serier är något Netflix hela tiden försöker hålla på samma nivå. Anledningen är, förutom att det är önskvärt för användarna, tjänsten vill möta ATSC A/85 och AES71, två sändningsstandarder för Nordamerika.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.