Bättre batteritid med Lumia 950 & Lumia 950 XL – så gör du

Microsoft Lumia 950 XL

Tycker du att din nya smartphone har lite väl dålig batteritid? Du är absolut inte ensam då många användare av nyare mobiltelefoner känner exakt samma sak. Ibland handlar det om dåliga batterier med låg kapacitet men som oftast kan man hitta processer i telefonen som ligger och drar ström utan att man vet om det.


Lumia 950 och Lumia 950 XL är två modeller som hamnar i den sistnämnda kategorin och boven i dramat är webbläsaren Edge. Som standard är webbläsaren inställd till att fungera även i bakgrunden och det betyder att exempelvis annonser och Disqus-kommentarer kan uppdateras, vilket i sin tur tar en hel del på batteriet.


Lästips: Windows 10 Anniversary Update på gång till Lumia-telefonerna


Stäng av bakgrundsuppdateringar

Därför rekommenderar vi att man stänger av bakgrundsuppdatering för webbläsaren och på så vis får ut fler timmar ur batteriet. Det finns två vägar att gå för att stoppa processen som äter upp batteritiden. Det ena är att stänga webbläsaren Edge helt via processhanteraren och det andra är att stänga av funktionen för bakgrundsuppdateringar.

Vi rekommenderar den senare lösningen eftersom den är mer praktisk i det långa loppet. Har man otur krävs mer extrema åtgärder för att lösa batteriproblemet, nämligen en fabriksåterställning.


Viktigt är att man återställer telefonen utan att använda en sparad backup. Därmed får man en helt ren telefon som börjar om från början. Risken för dåliga inställningsfiler elimineras och förhoppningsvis blir batteritiderna bättre.

Det här tipset kommer inte att fungera för alla men för en del finns batteritid att hämta som annars äts upp helt i onödan. Vad gör du för att spara på batteriet? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina bästa tips.

Så avaktiverar du bakgrunds-uppdateringar

  • Gå till: Inställningar > System > Batterisparfunktion
  • Under Batterianvändning väljer du Edge > Detaljer
  • Längst ner på sidan kan du slå av bakrundsuppdateringar

Effekten ska vara omedelbart men starta gärna om telefonen för att säkra att alla processer som kan krångla är avslutade. Märkte du någon skillnad?

Aktivera automatisk ljusstyrka för skärmen

Använd automatisk justering av ljusstyrkan på skärmen. Lumia 950 och Lumia 950 XL kan göra skärmen mörkare respektive ljusare när inställningen är automatisk jämfört med manuell justering.

Funktionen är optimerad för att ge bästa möjliga upplevelse oavsett om det är mörkt eller ljust där du befinner dig. Samtidigt som batteriet inte påverkas lika hårt som om du själv skulle justera skärmens ljusstyrka, något man ofta glömmer att göra när förhållandena ändras.

Du kan givetvis justera manuellt om du behöver det men automatisk inställning fungerar klart bättre. Prova själv, märker du någon skillnad på batteritiden?