Firefox 48 är släppt — stabilare och optimerad för färre krascher

Mozilla Firefox Logo

Webbläsaren Firefox har uppdaterats till version 48 och med det blivit rejält stabilare för en del användare. Anledningen är att Firefox nu kan använda sig av flera separata processor som skiljer applikationens gränssnitt och webbinnehåll från varandra.

Vad det betyder i praktiken är att om en tabb kraschar så stängs bara den ner och inte hela webbläsaren. Den här säkerheten har funnits i konkurrenten Google Chrome ett bra tag nu men vi är glada att se hur Mozilla fortsätter att utveckla Firefox i samma riktning.

Enligt Nick Nguyen, vice-VD på Mozilla, arbetar man just nu med att rulla ut funktionen till alla användare. De börjar med en procent av användarbasen för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Därefter utökas till fler användare med en successiv upptrappning.

mozilla-firefox-multi-process-support

Så kollar du om Firefox har ”Multi process” aktiverat

För att kontrollera om du är en av de första att få stödet för separata processer kan du skriva about:support i webbläsarens adressfält. Scrolla ner till Multiprocess Windows och se om det står 1/1 (Enabled by default) — om så är fallet har du funktionen aktiverad.

Om inte så kommer den att aktiveras inom en överskådlig framtid i takt med att fler får använda den. Se det också som att risken för problem är mindre om du inte är bland de första att få stödet. Det är trots allt ett miljontest med mängder av användare som får agera testpiloter.

Bland de andra nyheterna som introducerats finner vi ändringar till webbläsarens Awesome bar, eller adressfältet som vi hellre kallar det. Förslag på frågeställningar som visas utifrån sökord har utökats och läsbarheten ökar med ett bredare visningsfält. Inget omvälvande kanske men alla förbättringar är välkomna.

Mozilla Firefox 48 är tillgänglig för Windows, Mac och Linux. Har du inte automatiska uppdateringar igång kan du manuellt kontrollera om uppdateringen finns tillgänglig direkt via webbläsaren. Eller ladda ner en installationsfil från Mozillas officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.