Bakgrundsappar i Android P får inte använda kamera och mikrofon

Android Logo 950 x 500

Android P är nästa stora version av den mobila plattformen från Google, och med den kommer en välkommmen förbättring som ökar din säkerhet. Android P stoppar nämligen farliga applikationer från att använda telefonens kamera och mikrofon.

Mer specifikt handlar det om att applikationer som försöker få åtkomst till hårdvaran när de körs i bakgrunden stoppas. Det betyder att du aldrig behöver vara orolig att en farlig app som körs osynlig kan höra eller se dig utan att du vet om det.


Den nya ändringen skulle stoppa otrevligheter som GhostCtrl, en app som infiltrerade mängder av telefoner och spelade in användarna utan deras vetskap.

Men det skulle också betyda att Google stoppar alla applikationer som legitimt används för att spela in in bakgrunden. Exempelvis anti-stöldappar av alla slag. Om inte Google gör det möjligt att vitlista applikationer manuellt givetvis.

Koden som gör bakgrundsåtkomten till kamera och mikrofon omöjlig hittades först via Android Open Source Project den 19 januari. Eftersom Android P inte är släppt än kan vi vänta oss ändringar i koden som ändrar hur den fungerar och blockerar appar. Så det är inte omöjligt att Google är osäkra på dess funktionalitet före lanseringen av nya Android.

Google har tagit säkerheten på allvar

Google har gjort markanta förbättringar kring säkerheten i Android de senaste åren. Företaget har även rensat rejält bland applikationerna i Play Store för att rensa bort skräpappar vars enda syfte är att stjäla information från telefoner.

Så hur stort problem är det egentligen med applikationer som använder mikrofon och kamera i bakgrunden?

Inte speciellt stort i skrivande stund. Vanliga användare är inte drabbade i någon större utsträckning och hotet är starkt begränsat.

Ett större problem är riktade attacker mot specifika användare med känsliga positioner inom regering, myndighet och företag som nätkriminella försöker utnyttja. Exempelvis vid företagsspionage. Skadan kan bli enorm om fel person spelas in vid fel tillfälle. Dessutom är alla andra tekniker runt dessa inspelande appar väldigt otrevliga.

De kan vara mycket avancerade och gör allt för att appen ska stanna på telefonen. Bakdörrar öppnar för flera otyg och gör att nätkriminella får full åtkomst till telefonens filer. Läsa e-post, sms, mms och dylikt är absolut inga problem. Otäckt, eller hur?

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.