Android P kan få helt omarbetad design – stöd för iPhone X-flärpen

Android Logo 950 x 500

Android P kommer att få en dramatisk designförändring och har stöd för ”flärp”-liknande skärmlösningar som iPhone X har.


  • Tätare integration av Google Assistant
  • Stöd ”flärpen” från iPhone X med kantlösa skärmar
  • Senaste stora designändringen i Android kom under 2014
  • Android P visas officiellt under Google I/O i mars

Google har knappt fått ut befintliga Android 8.0 ”Oreo” till användarna, men det hindrar inte företaget från att arbeta med nästa stora lansering kallad Android P.

Hittills har Google valt att inte säga speciellt mycket om nya versionen, så allt vi har att gå på idag är läckor från källor med insyn i projektet. Och det som finns att läsa är helt klart intressant.

Den största målsättningen för Android P är att drastiskt ändra hur operativsystemet presenteras för användarna. Anledningen är att Google vill attrahera iPhone-användarna med billigare telefoner än Apple kan erbjuda, men med ett liknande gränssnitt som med iOS.

Ett beslut som kommer helt rätt i tiden efter Apples beslut att fokusera mer på stabilitet än nya funktioner med nya iOS 12.


Större roll för Google Assistant i Android P

Exakt hur gränssnittet kommer att se ut i Android P vet vi inte i dag. Däremot vet vi att Google tänker anamma den ”flärp” som finns högst upp på skärmen i iPhone X. Därmed kan vi vänta oss många fler mobiltelefoner med kantlösa skärmar i framtiden.

Den senaste stora designändringen kom med ”Material Design” under 2014. Då introducerad som en del av Android 5.0 ”Lollipop”.

Google Assistant kommer också få en större roll. Potentiellt med stöd för API:er som tredjepartsutvecklare får använda i sina egna applikationer. Assistenten kan eventuellt också implementeras direkt i sökfältet i Android. Enligt uppgifterna har Google inte bestämt sig för dessa funktioner än.

Under mars månad kommer Google att hålla i sin årliga utvecklarkonferens, Google I/O, och då får vi reda på alla de officiella detaljerna.