Huawei Mate 10 Lite får nya två funktioner med ny mjukvaruppdatering

huawei-mate-10-lite-front-back-side

Huawei släpper en mjukvaruppdatering till Mate 10 Lite som ger både ansiktsigenkänning och AR-funktionalitet. Den nya mjukvaran ska släppas innan månadsskiftet februari/mars och gör telefonen betydligt mer attraktiv i sin prisklass.


Ansiktsigenkänning är precis som fingeravtrycksläsare ett känsligt ämne för många. Tekniken är praktisk eftersom du bara behöver hålla upp telefonen framför ansiktet så loggas du in på den. Inga lösenord krävs och du behöver inte ens hålla i telefonen för att öppna den. Men hur säker är den egentligen? Går det att lura telefonens ansiktsigenkänning?

Enligt Huawei är det mycket knepigt (omöjligt?) att lura tekniken för ansiktsigenkänning i Mate 10 Lite. När kameran läser av ditt ansikte tar företagets egna Kirin-processor första steget genom att lagra datan på en inbyggd TEE-krets. Därefter används en algoritm för att läsa av viktiga och utmärkande drag som identifierar din person. Och slutligen kontrolleras om dina ögon är öppna.

Där fingeravtrycksläsare kan användas på en sovande person för att låsa upp telefonen så fungerar det inte lika enkelt med ansiktsigenkänning. Är inte ögonen öppna så förbli telefonen låst.

Det är en komplicerad och åtminstone på pappret säker process som pågår innanför telefonens skal när du använder ansiktsigenkänning. Vi kanske inte känner oss fullt så säkra på tekniken än, men med tiden lär den mogna och få mer avancerade säkerhetslösningar för ökat skydd.


Byt bakgrund på din selfiebild med AR-teknik

Och på tal om avancerat så är det precis vad den nya AR-funktionaliteten är. Med den kan du exempelvis ta en selfiebild med telefonens frontkamera och helt byta ut bakgrunden efter att bilden är tagen. Bara håll upp telefonen framför ansiktet, ta en bild och se hur bakgrunden byts ut mot en annan.

Det är positivt att Huawei fortsätter släppa nya funktioner till en mobiltelefon som Mate 10 Lite. Du kan köpa modellen för cirka 3 400 kronor och med något svajiga recensioner är det nödvändigt med funktion som kan locka.

Huawei Mate 10 Lite har en bra 6-tumsskärm med förhållandet 18:9 och utmärkta kameror i bra ljusförhållanden. Men samtidigt saknar den bland annat stöd för WiFi över 5GHz-nätet samt NFC. Dessutom finns inget bra skydd för skärmen, så det är ett måste att köpa till om man vill slippa onödiga repor.

Har du en Mate 10 Lite? Vad tycker är bra respektive dåligt med den? Skriv en kommentar och berätta!