Bakåtkompatibilitet för Playstation 5 – nytt patent avslöjar

Sony Playstation 4 Pro

Playstation 5 kan vara bakåtkompatibel med äldre Playstation-modeller. Det avslöjar ett nytt patent från Sony som rör emulering av retrospel på den kommande spelkonsolen.

Patentet är designat av Playstation 4-arkitekten Mark Cerny på Sony. Enligt beskrivningen berör patentet ett sätt att lura äldre mjukvara för Playstation 1 till Playstation 4 att tro det körs på någon av dessa spelkonsoler, när det egentligen körs på en annan – potentiellt Playstation 5.

Bland annat används så kallad ”processor ID spoofing” vilket betyder att mjukvaran temporärt byter ut identifieringsnumret på den riktiga processorn mot ett äldre. Även andra komponenter kan bytas mot äldre varianter när det behövs av spelen.

En viktig detalj i sammanhanget är att Sony inte nämner Playstation 5 vid namn i sin patentregistrering. Och bara för att de får ett patent betyder det inte att det faktiskt kommer att används i praktiken. Däremot får vi en indikation på att något kan vara på gång.

Playstation 5 kan presenteras på E3 2020

Vi har fått flera rapporter om att nya generationens spelkonsol från Sony kan visas på spelmässan E3 nästa år. Rapporterna säger också att den kan köra en åttakärnig AMD Ryzen-processor ackompanjerad av en specialdesignad grafikkrets.

Redan idag ska det finnas tidigare exemplar hos utvalda spelutvecklare. Vilket är helt logiskt eftersom de måste komma igång tidigt med utvecklingen av kommande spel om de ska lanseras samtidigt eller kort efter Playstation 5 – något som är viktigt om spelkonsolen ska få en bra start.

Om det kommer att vara värt att köpa Playstation 5 när den släpps? Ja, det återstår att se. Tidiga rykten pekar på en prislapp runt 500 USD, eller cirka 5 700 kronor. Det är betydligt mer än alla befintliga spelkonsoler på marknaden idag, så det gäller att Sony spikar precis varenda detalj rätt om det ska vara hållbart.

Vad tror du om Playstation 5? Är priset för högt och vad tycker du om emulering av äldre spel? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.