Vikbar 5G-telefon från Huawei visas i mars 2019

huawei logo

Huawei släpper en vikbar 5G-telefon nästa månad. Det är inte bara tillverkarens första vikbara mobiltelefon, det är en av marknadens absolut första 5G-modeller dessutom.

  • Kan visa sin telefon under Mobile World Congres 2019
  • Första vikbara mobiltelefonen och 5G-modellen från Huawei
  • Huawei är hårt ansatt av länder som helst stänger tillverkaren ute
  • Officiell bild på Samsung Galaxy S10+

Huawei skickade en inbjudan tidigare i veckan till pressvisningen av den nya mobiltelefonen. Modellen kommer att visas under årets Mobile World Congress som går av stapeln i Barcelona.

Närmare bestäm kommer telefonen att visas söndagen den 24 februari kl 14.00. Det betyder att Huawei hinner före Samsung som också väntas visa nya mobiltelefoner under MWC 2019. Dock inte någon 5G-telefon eftersom den väntas komma senare i år.

Även om det just nu är riktigt stor hype kring 5G och vad tekniken kan göra så är den praktiska användningen begränsad just nu. Det finns knappt några nät och de demonstrationer som gjorts har inte varit övertygande; varken i hastighet eller stabilitet.

Det finns just nu ingen anledning att vänta på de kommande 5G-telefonerna. Om du står i startgroparna för att köpa en ny telefon så förlorar du inget om du köper en 4G/LTE-modell. Först under 2020 väntas de riktigt stora förbättringarna komma, både i mobilnäten och mobiltelefonerna.

Flera länder stänger ute Huawei helt

Frågan är bara om Huawei får vara med och leka på allvar med de andra mobiltillverkarna. Tillverkaren har kritiserats hårt i flera länder och även uteslutits helt på stora marknader. Exempelvis har USA helt stängt dörren för Huawei, precis som Australien och Japan. Och en rad andra länder funderar på att blockera tillverkaren.

Om du funderar över din nyinköpta Mate 20 Pro eller P20 Pro så kan du vara helt lugn. De kommer inte att sluta fungera.

Så när kommer Huawei att faktiskt lansera sin vikbara mobiltelefon? Ja, det återstår att se. Sannolikt under första delen av 2019 enligt tidigare rykten. Det finns dock ingen officiell information om datum. Sen kan man fundera lite på vad nyttan faktiskt är.

Vad tycker du om vikbara mobiltelefoner – och varför ska man köpa en framför en traditionell, rak telefon?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.