Back Tap är en ny funktion i iOS 14 – knacka på baksidan av telefonen

apple ios 14 back tap

Knacka på baksidan av din iPhone så kan den göra saker. Det säger Apple som bygger in funktionaliteten via iOS 14 – och det fungerar även om du har ett skal på telefonen.

Funktionen heter ”Back Tap” och det är en funktion som du ställer in via menyn Hjälpmedel i Inställningar. Primärt är den tänkt att hjälpa personer med funktionsnedsättning att göra vissa saker mycket enklare.


Det hindrar dock inte alla andra från att använda Back Tap om de vill, och med iOS 14 kan du ställa in funktionen att göra saker som att tända/släcka lampor via HomeKit, öppna specifika appar, ta skärmdumpar och ändra volymen i iOS.

apple ios 14 back tap meny
© Twitter

Du kan ställa in Back Tap att fungera med antingen dubbel- eller trippelknack på baksidan.

Det är i skrivande stund oklart hur känslig funktionen är och om den kan ställa till med problem om du har telefonen i exempelvis byxfickan eller jackfickan.

Back Tap fungerar från första beta-versionen av iOS 14 och fungerar med alla mobiltelefoner som kan använda nya operativsystemet. Det är troligt att Back Tap använder gyroskopsensorn som finns i alla mobiltelefoner och därför inte behöver någon speciell hårdvara utöver det.

Apple är inte först med den här typen av funktionalitet. HTC har sedan tidigare liknande funktionalitet i exempelvis U12+ som har tryckkänsliga sidor. Även Google Pixel-serien har liknande knackfunktion, dock på skärmen och inte baksidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.