Billigaste Amazon Kindle skeppas med 8GB utrymme – ny modell på gång?

Amazon Kindle 10 4GB
Amazon Kindle 10 är närmaste konkurrenten.

Amazon kan vara på gång att släppa nya färgalternativ och mer lagringsutrymme till sin billigaste Kindle-modeller.

Ett antal köpare av Kindle 4GB har rapporterat att de istället fått en läsplatta med 8GB utrymme – trots att den lagringsmängden officiellt inte finns.

Det kan indikera att Amazon är på gång att göra en mindre uppgradering av Kindle, från 4GB till 8GB. Och att någon var lite snabb (eller snäll) med att skicka ut de nya enheterna.

Hittills har det bara varit Kindle Paperwhite, den lite dyrare modellen, som haft från 8GB lagringsutrymme. En modell som har stöd för ljudböcker via Audible från tionde (och senaste) generationens Paperwhite-platta.

Amazon Kindle Paperwhite 4 2018
Kindle Paperwhite 4 är dyrare än Kindle 10 – men inte utan bra anledningar

En normal bok till Kindle-serien väger in på cirka 2,6 megabyte. Om vi inte räknar bort utrymmet för operativsystemet i Kindle-plattorna så får du plats med 1 540 st böcker på 4GB lagringsutrymme.

Varför ens överväga att öka till 8GB – om inte Amazon vill lägga till Audible-stöd till sin billigaste läsplatta. Ett tänktbart alternativ, men knappast troligt då Amazon behöver särskilja sitt billigaste alternativ från de dyrare syskonplattorna.

Cirkapriset för Amazon Kindle 10 4GB är idag runt tusenlappen. För 500 kronor mer får du Paperwhite 4 med dubbla utrymmet och mycket bättre skärm (bättre belysning, 300ppi vs 160ppi). Notera att Paperwhite 4 släpptes 2018, så det kan vara en god idé att avvakta en eventuell femte generations modell från Amazon om du vill ha något nyare för dina pengar.

Det är oklart om Amazon Kindle 10 faktiskt får dubbelt lagringsutrymme som standard eller inte. Artikeln uppdateras med mer information när vi har fler detaljer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.