Avast Free Antivirus 11 – uppdaterad för bättre säkerhet

avast logo 2019

Avast Free Antivirus 11 är ett av marknadens bättre antivirusprogram och med senaste uppdateringen blev det ännu bättre med flera välkomna fixar. Säkerhetsföretagen för en ständig kamp mot utvecklarna som skapar malware och ett sätt att hålla jämna steg är att hela tiden släppa förbättringar och optimeringar.

Med version 11.1.2245 av Avast Free Antivirus erbjuds välkomna nyheter som gör antivirusprogrammet bättre än någonsin. Speciellt för de få användare som fortfarande använder Windows XP. På Microsofts extremt osäkra operativsystem får man nu en hel mängd buggfixar, stöd för secureDNS och korrekta certifikat för skanning över HTTPS.

Miljontals osäkra datorer med Windows XP

Andra förbättringar är att man nu kan stänga av den e-postsignatur som i tidigare versioner lagts till automatiskt i genomsökta meddelanden; en garanterat välkommen nyhet för de som inte vill ha denna skickad till precis alla. Det har även gjorts mindre förbättringar kring ikoner och gränssnitt för enklare användning.

Trots att Windows XP är mer än 14 år gammalt finns miljontals datorer som fortfarande kör operativsystemet. En del är så gamla att de inte kan byta operativsystem, andra är låsta i olika produktionsmiljöer där hårdvarubyte helt enkelt inte är möjligt – eller blir en för kostsam utgift för företagen.

Antivirusprogram som Avast Free Antivirus är en av de få tillgängliga skyddsbarriärerna som hjälper användarna att hålla malware på avstånd. Tillsammans med en duglig brandvägg och uppdaterad webbläsare går det att hålla sig flytande men utan buggfixar från Microsoft är det ett skepp som inte bara sjunker – det har redan nått botten men många vet det inte.

Mac drabbas också

Ett annat problem som tråkigt nog fortfarande finns är att många Mac-användare tror att de inte behöver använda antivirusprogram. Vilket givetvis är helt fel – det behövs säkerhetsprogram och brandvägg även i OS X. Hoten är inte lika många som till Windows men de finns och risken att drabbas är stor.

Avast Free Antivirus är bara ett av många bra antivirusprogram. Det finns även kompetenta och lättanvända lösningar från Ad-Aware, Avira, Bitdefender, Bullgard, Comodo och Panda. De är gratis men erbjuder ofta betalversioner som ger bättre säkerhet i form av snabbare uppdateringar och fler funktioner.

Komplettera gärna med utmärkta Malwarebytes Anti-Malware och AdwCleaner som fungerar vid sidan om ditt befintliga antivirusprogram. Perfekt kombination med en brandvägg för extra säkerhet. Rekommenderas starkt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.