Netflix-konton säljs billigt av hackare – kolla om du drabbats

Neflix logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Kolla om ditt Netflix-konto har blivit hackat; det pågår nämligen försäljning av just sådana konton på den mörkare delen av internet. Hackare skaffar sig tillgång till hundratusentals Netflix-konton och säljer dessa billigt – ibland så lågt som bara en dollar per konto samtidigt som de lovar garanterad tillgång.

Andra kontotyper som påverkas av den här sortens handel är bland annat Spotify och HBO som båda figurerar flitigt i darkweb-sammanhang. Inte direkt upplyftande om man är drabbad men tacksamt nog är inte målet att stjäla betalkortsuppgifter. Istället är det bara tillgången till kontot som önskas vilket är en liten tröst ändå.

Hackare erbjuder köpare hjälplösningar

En del hackers har så avancerade lösningar att de inte bara garanterar åtkomst till kontot man ”köpt” utan erbjuder även hjälp om det skulle behövas. Kriminell verksamhet som är hjälpsam – något pinsamt för exempelvis Netflix som har en fullkomligt värdelös support åtminstone på svenska marknaden.

Så hur ser man då om ens kontot har blivit hackat och såld vidare till andra? Det finns några enkla punkter som pekar på att man omedelbart bör ändra sitt lösenord.

haveibeenpwnd

Have I been pwnd?

Om Netflix börjar visa filmer och serier i listan över de man senast har tittat på men som man inte känner igen så är det en indikation på ett hackat konto. Så också om det dyker upp okända profiler på Netflix-kontot som man inte skapat själv.

Det är också bra om man kollar sina e-postadresser på webbsajten Have I been pwnd? där man snabbt ser om de figurerar i läckta databaser. Man ser även vilka sajter eller tjänster som berörs så man snabbt kan byta lösenord. Är det platser man inte använder längre bör man istället stänga ner kontona permanent.

Som ni ser på bilden så finns min e-postadress med i listan men tacksamt nog rör det sig om en tjänst jag inte använder längre och lösenordet är utdaterat sedan länge. Det är också något man bör tänka på; webbsajten listar även gamla saker men gå noga igenom allt som listas för dina e-postadresser.

Om ditt Netflix-konto används av andra

Skulle du komma på att använda olovligen använder ditt Netflix-konto finns två snabba saker att göra för att återta kontrollen.

Börja med att logga in på ditt Netflix-kontot i en webbläsare och gå till inställningarna. Där väljer du att logga ut alla användare från kontot; se bilden ovan som visar hur det ser ut där du ska klicka.

Därefter ändrar du lösenordet till kontot. Välj ett långt lösenord på minst 10 tecken, blandat versaler, gemener, siffror och specialtecken. Det minimerar riskerna så länge Netflix krypterar lösenorden i databasen.

Säkerhetsbolagen bevakar försäljningen

Flera säkerhetsbolag bevakar handeln med Netflix-konton och ett av dem är McAfee som håller ett gott öga på försäljningen. Inte minst då företaget menar att allt sker öppet utan att någon faktiskt ser eller gör något åt det.

Värst är kanske försäljningen av betal- och kreditkort där McAfee har noterat priser så lågt som fem dollar per nummer. Vill man ha ett betal- eller kreditkortsnummer med tillhörande kontonummer eller födelsedatum på ägaren kostar det från cirka 15 dollar. För full information om kort och ägare kostar det från 30 dollar.

Det kostar även olika beroende på hur mycket pengar som går att ta ut från kontot som korten tillhör. Från 20-50 dollar till 200-300 dollar. Det är en mångmiljonhandel som pågår varje dag, dygnet runt – utan att någon ser det.

Samma sak sker med försäljning av Netflix-, Spotify- och HBO-konton. Väldigt få vet om det eftersom allt är dolt för vanliga internetanvändare. Man bör dock veta om att det sker och vara uppmärksam på tecknen som pekar på att man drabbats.

Läs mer hos McAfee på den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.