Bästa hårddisken över 10 TB – Ultrastar He10

HGST Ultrastar He10 10TB


Ultrastar He10 är den bästa hårddisken om du kräver extremt mycket lagringsutrymme utan att kompromissa med prestandan. Den nya hårddisken från HGST, ett underbolag till Western Digital, fortsätter med sina populära produkter i kategorin med heliumfyllda hårddiskar och lanserar Ultrastar He10.

Den nya hårddisken är en efterföljare till populära Ultrastar He6 och He8 som släpptes med 6 TB respektive 8 TB utrymme. Ultrastar He10 bjuder på smarta lösningar som HelioSeal och en MTBF-tid på otroliga 2,5 miljoner timmar – långt mer än vad som är vanligt för den här typen av hårddiskar.

Anslut med SATA eller SAS

Två varianter kommer att finnas tillgängliga för anslutning via SATA 6 Gbps eller SAS 12 Gbps. Båda har ett extremt snabbt buffertminne på 256 MB och en rotationshastighet på 7 200 rpm. Det ger en åtkomsttid (latency) på låga 4,16ms och en maximal hastighet på 600 MB/s eller 1 200 MB/s beroende på om man använder SATA eller SAS.

För extra säkerhet används dubbla firmware-kretsar där den ena används för att säkra upp om den andra korrumperas. Därmed finns ingen risk att hårddisken slutar fungera på grund av dålig mjukvara eller en felaktig uppdatering av denna. Givetvis finns även hårdvarukryptering som hindrar obehörig åtkomst till lagrad information. En klart välkommen funktion med tanke på att hårddisken rymmer hela 10 TB vilket är en ofantlig mängd bilder, videor och dokument.


Andra funktioner som ingår med Ultrastar He10 är HGST Micro-Actuator, Rotation Vibration Safeguard (vi rekommenderar praktisk upphängning för att minimera vibrationer i hårddisk och chassi), Media Cache Architecture och Rebuild Assist Mode. SAS-modellen har dessutom NVC Quick Cache för extra prestanda.

Mycket strömsnål i viloläge

Till det får man även en låg strömförbrukning där HGST menar att nya hårddisken är 56 procent strömsnålare i viloläge jämfört med konkurrerande luftfyllda hårddiskar på 8 TB eller mer.

Ultrastar He10 är designad för att köras dygnet runt utan avbrott och ger god säkerhetsmarginaler för fel. Det perfekta valet om man vill ha mycket utrymme utan att prestanda eller säkerhet begränsas. Ingångskostnaden är hög vid inköp men man får väldigt mycket tillbaka som användare.

Om vi jämför hårddisken med högpresterande SSD-diskar med lagringsutrymme på över 1 TB så har Ultrastar He10 inte mycket säga till om gällande överföringshastigheter och åtkomsttider – det här är inte tänk att vara en riktigt snabb enhet även om SAS-varianten kör på riktigt bra.

SSD är fortfarande mycket snabbare

HGST:s egna FlashMAX II 4,8 TB kommer närmast av alla SSD-enheter i fråga om utrymme så kostar den nära 140 000 kronor vilket är en helt absurd summa. Prestandan är dock bra med 2 600 MB/s vid läsning, 900 MB/s vid skrivning och totalt 269 000 IOPS vilket är klart föredömligt tycker vi, även om kostnaden är hisnande i alla kategorier.

Går vi ner i pris hittar vi utmärkta Intel 750 1,2 TB PCIe som för den nätta summan av 11 500 kronor kör på i 2 400 MB/s respektive 1 200 MB/s vid läsning och skrivning. Inte direkt 10 TB precis men perfekt för operativsystemet och problem så man kan ha all extra lagring på HGST Ultrastar He10. Givetvis då SAS-modellen så man får det där lilla extra.