Bästa gratisprogrammen till Windows 8 – hösten 2015

utorrent 2013

Det finns tusentals och åter tusentals gratisprogram som är helt fria att ladda ned, installera och använda. Med så många att välja mellan kan det vara lite knepigt att hitta guldkornen, men de som finns är fenomenalt bra och de jag personligen använder kan jag absolut rekommendera till alla andra.

Det finns ingen poäng att betala dyra pengar för sådant som fungerar minst lika bra gratis – så här är min favoritlista över gratisprogram för Windows, hösten 2015.

Google Chrome

Snabbare webbläsare får man allt leta efter och med ett avskalat gränssnitt är Google Chrome en toppkandidat över de tio bästa programmen som någonsin tagits fram för Windows. Förutom att vara snabb och avskalad så finns givetvis tät integrering av Googles alla webbtjänster med Gmail, Drive och Docs i spetsen. Här finns även synkronisering av bokmärken och lösenord mellan enheter.

Glary Utilities

Det ultimata programmet för att hitta problem på hårddisken och lösa dessa med ett enkelt knapptryck. Med funktionen 1-Click Maintenance hittar, analyserar och reparerar Glary Utilities alla problem som kan finnas i Windows – helt gratis. Utöver detta finns även mer avancerade funktioner för att ta bort program, defragmentering, filradering och mycket, mycket mer.

Malwarebytes Anti-Malware

Den perfekta kompletteringen till ditt befintliga antivirusprogram. Kan arbeta sida vid sida med det säkerhetsprogram du redan använder och skyddar där andra alternativ missar. Har blivit mycket snabbare på att hitta sårbarheter och annat otyg samt blivit mycket träffsäker mot alla former av kända hot idag. Tänk bara på att Malwarebytes Anti-Malware inte ersätter ditt antivirusprogram.

VideoLAN (VLC)

Om man vill spela upp video- eller musikfiler så finns nog inget mer komplett alternativ än VideoLAN. Det här programmet kan spela upp i princip allt som slängs mot det och gör det med ett leende. Inställningarna som kan göras är många, men för de allra flesta är det bara att installera och köra igång som med vilket annat program som helst. Glöm inte popcorn!

Evernote

Det kompletta alternativet för den som vill skriva, spara och synkronisera digitala anteckningar av alla dess slag. Programmet är i grunden en molntjänst med tillhörande Windows-klient och fungerar även direkt i webbläsaren om man hellre arbetar där. Man kan ladda upp text, bilder, dokument och mängder av andra format som direkt blir sökbara – både filnamn och innehåll! Fenomenal tjänst.

uTorrent

Den som använder torrentsajter på något vis har säkerhet inte missat gratisprogrammet uTorrent. Det klart bästa alternativet och en obestridd kung på både Windows och Mac. Gränssnittet är bra designat med enkla menyer och det är enkelt att komma igång. Man behöver i princip inte ställa in något alls, även om kanske uppladdningshastigheten bör begränsas något för de med ADSL.

AVG: Anti-Virus Free Edition

Alla Windows-datorer behöver åtminstone ett antivirusprogram – och enligt erkända AV-Test är AVG: Anti-Virus Free Edition det bästa gratisalternativet i skrivande stund. Såväl skyddet som prestandan och användarvänligheten håller absolut toppklass – vilket är riktigt välkommet för att vara gratis. Komplettera gärna med brandvägg för att göra skyddet ännu bättre än med bara antivirusprogram.

Dropbox

Precis som Evernote så är det här i grunden en molntjänst. Med Dropbox kan man mycket enkelt lagra viktiga filer på en molnserver och på så vis säkerhetskopiera dem utanför brand- eller stöldrisken i hemmet. Skapar en mapp på varje dator som används och kopierar filer automatiskt mellan alla enheter som man vill använda. Man har alltså en lokal kopia samtidigt som den laddas upp till Dropbox. En perfekt lösning med ett supersnyggt gränssnitt och hyggliga villkor. 2 GB gratis utrymme, sen kostar det tyvärr.

VirtualBox

Om man behöver köra ytterligare ett operativsystem men inte vill installera två på samma hårddisk så är VirtualBox en bra lösning. Programmet skapar en skyddad installation inne i det befintliga vilket gör att man kan köra två samtidigt (exempelvis Windows 8 på hårddisken och Windows 7 i VirtualBox i ett separat fönster – som vilket annat program som helst). Perfekt som testmiljö om man vill prova på exempelvis en tidig version av Windows eller Linux utan att behöva riskera den befintliga Windows-installationen.

Foxit Reader

Adobe Reader kanske ses som någon form av branschstandard, men Foxit Reader är en utmärkt ersättare som lovar betydligt bättre prestanda. Fler än 150 miljoner användare kan inte ha fel – Foxit Reader är en ordentlig konkurrent till vilken annan pdf-läsare som helst och är riktigt kompetent. Snabb, många tillägg och enkelt gränssnitt gör Foxit Reader till ett av mina favoritprogram.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.