Automatiska uppdateringar till macOS 10.16 en möjlighet

macOS Catalina 10.15
macOS Catalina 10.15

Apple har tagit bort ett kommando från macOS som gjorde att användarna kunde slippa aviseringar om att det finns nya uppdateringar till operativsystemet.

När Apple släpper nya uppdateringar till macOS får alla kompatibla datorer en avisering om det. En avisering som visas med jämna mellanrum tills du bemödar dig att installera uppdateringen.


Anledningen till att du aviseras hela tiden är enkel. Apple vill att du hela tiden använder den senaste mjukvaran i din dator, svårare än så är det egentligen inte.

Men det finns fall där man kanske inte vill uppdatera sina dator. Och då kan aviseringen snabbt bli ett irriterande inslag.

Med ett kommando i Terminalen har det länge varit möjligt att stänga av Apples små meddelanden om uppdateringar – ett kommando som Apple nu har tagit bort med en senare uppdatering av macOS.

Kommandot som inte längre kan användas: sudo softwareupdate –ignore ”macOS Catalina”

Det är med säkerhetsuppdateringen 2020-003 till macOS 10.13 och 10.14 som kommandot har tagits bort.

Förändringen har indikationer på att kommande macOS 10.16 kan erbjuda automatiska uppdateringar. Det är något som många absolut inte vill ha eftersom det tar bort mycket kontroll.

Vi såg med AirPods Pro hur illa det kan gå när Apple tvingar ut en uppdatering som är direkt felaktig. Påverkade användare fick en kraftigt försämrad upplevelse utan att Apple hade en bra lösning.

Apple kommer inte att aktivera automatiska uppdateringar för organisationer och företag eftersom det går direkt emot många IT-avdelningars behov. För vanliga konsumenter däremot kan det vara en möjlighet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.