ARM:s nya processorer är snabbare och strömsnålare än Intels

arm circuit logo

Det hettar till på processormarknaden. ARM slår hårt mot Intel och påstår att de kan leverera ett kraftfullare och strömsnålare alternativ till Intel Core i5 redan under 2019.


ARM fullkomligt dominerar marknaden för strömsnåla processorer. Arkitekturen som ARM utvecklat används i miljontals mini-datorer, mobiltelefoner, surfplattor och andra tekniska prylar. Prestandan har länge varit betydligt sämre än vad AMD och Intel erbjudit – men det är på väg att ändras.

ARM har generellt varit försiktig med att avslöja sina framtidsplaner. Men nyligen avslöjade företaget sina två kommande processor-arkitekturer – Deimos och Hercules – och de slår hårt mot konkurrenterna.

Första prestandakretsen med ny arkitektur är Cortex-A76 som baseras på både 10nm och 7nm. Den släpps redan detta året och påstås prestera i klass med moderna Intel-processorer anpassade för bärbara datorer. Och det med en tredjedel av strömförbrukningen.

ARM släpper 5nm innan Intel når en stabil 10nm-process

Efter Cortex-A76 kommer en ännu okänd processor som bara har kodnamnet ”Deimos”. Tillverkad i 7nm och enligt ARM en tydlig vink till företagets partners om vilken tillverkare som har den bästa kretsen på marknaden.


En spännande detalj i ARM:s planer att trycka ner Intel från tronen är nästa steg i företagets lanseringsplaner.

Under 2020 kommer nästa stora lansering kallad ”Hercules”, och den släpps i både 7nm och 5nm. Om det håller kommer ARM att vara nere på 5nm innan Intel ens har en mogen processortillverkning i 10nm.

Där Intel just nu ser ut att kämpa för att få luft så surfar ARM på vågorna med vindens fart. Och AMD passar samtidigt på att ta marknadsandelar från Intel för både desktop och server.

Frågan är om Intel har muskelkraften och tillräckligt mycket strävan för att dra upp sig till ytan igen. Vad tror du?