Apples sökmotor dröjer – minst 4 år bort

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Det har länge ryktats att Apple arbetar på en egen sökmotor som ska ersätta Google. Men den som hade hoppats på att Apples alternativ ska släppas i närtid får snällt tänka om, den är nämligen flera år bort enligt nya uppgifter. Minst fyra år kan den dröja.

Sökmotorn som Apple utvecklar bygger på teknik från ett företag som heter Laserlike. Bolaget köptes av Apple under 2018 och grundades av tidigare Google-anställda. Det är alltså stor sannolikhet att de vet vad som krävs för att skapa en modern sökmotor.

Redan idag arbetar de mer än 200 anställda på Laserlike med teknik till Spotlight och Siri för iPhones och Mac. De arbetar även med att förbättra svaren från röstassistenten Siri.

Lästips: Apple och Amazon stäms – kan ha drivit upp priserna på iPhones

Att veta hur man gör en sökmotor och att skapa en som kan användas med miljontals och åter miljontals användare är dock två vitt skilda saker. Inte minst då Apple lär ha extrema krav på tillförlitlighet när den släpps.

Därför väntas sökmotorn dröja i minst fyra år innan den är aktuell för lansering. Åtminstone den breda lanseringen på alla plattformar som Apple erbjuder; innan dess kommer delar av sökmotorn att testas i bland annat App Store och Apple Music för att säkra funktionaliteten, stabiliteten och prestandan.

Lästips: Eufy SmartTrack Link – spårningsbricka för Apple Hitta-nätverket

Tills sökmotorn är redo så tjänar Apple storkovan på att faktiskt använda Google. Företaget betalar ett miljardbelopp varje år för att få ha sin sökmotor som förvald i Safari.

Via The Information

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.