Apple och Amazon stäms – kan ha drivit upp priserna på iPhones

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

En stämningsansökan har lämnats in mot Apple och Amazon. I den står att de båda företagen medvetet har drivit upp priserna på Apples produkter och därmed brutit mot konkurrenslagstiftningen.

Stämningsansökan lämnades in av advokatfirman ”Hagens Bergman” som säger att Apple och Amazon haft ett ”olagligt, horisontellt avtal” som minskat det ”konkurrenskraftiga hotet från tredjepartsbutiker”.

Lästips: Stäng av reklamen i Amazon-appen – så slipper du notiserna

Amazon kastade ut Apple-återförsäljare

Det har tidigare funnits uppåt 600 butiker som sålde Apples-prylar på Amazon, men idag är den siffran blygsamma sju butiker menar advokatfirman.

Antalet minskade drastiskt efter att Apple och Amazon under 2019 avtalade att det bara fick finnas 20 återförsäljare av Apples produkter på Amazon i respektive land. I avtalet fick Amazon rabatterade priser på både iPhones och iPads.

Och när antalet återförsäljade minskade och de kvarvarande inte kunde hålla samma priser som tidigare så kunde Amazon konkurrera ut dem – och samtidigt höja priserna själv.

Lästips: Amazon chockhöjer priset på Prime i Europa (upp till 43 %)

Advokatfirman: Konsumenterna låstes till Apples premiumpriser

Advokatfirman säger att konsumenterna tidigare kunde hitta prissänkningar på upp till 20 % på Apples prylar via Amazon, men att avtalet mellan megaföretagen istället låste dem till Apples premiumpris.

Målet med stämningen är att stoppa Amazon från att ta bort tredjepartsförsäljare av iPhones och iPads. Dessutom vill advokatfirman att Apple ska ersätta alla konsumenter som överbetalat för en iPhone eller iPad.

Eftersom det är en amerikansk advokatfirma som har lämnat in sin strämningsansökan till en amerikansk domstol så påverkar en eventuellt fällande dom inte oss i Sverige. Om Apple faktiskt tvingas betala ut några pengar så kommer det bara gälla den som är bosatt i USA och har köpt sin mobiltelefon eller surfplatta via Amazon.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.