Amazon chockhöjer priset på Prime i Europa (upp till 43 %)

Amazon Prime

Amazon har bestämt sig för att höja priset på Prime i Europa. Enligt Reuters ökar priset med upp till 43 procent och anledningen ska vara inflationen och ökade kostnader för företagsjätten.

Prishöjningen på Prime slår igenom den 15 september med förändringar på 30 till 43 procent beroende på vilken marknad det gäller. Ändringen sker direkt för nya prenumeranter och befintliga ser ändringen när prenumerationen förnyas.

Här är förändringen i pris för Amazons största marknader i Europa:

 • Tyskland: +30 %
 • England: +20 %
 • Spanien: +39 %
 • Italien: +39 %
 • Frankrike: +43 %

Amazon har redan höjt Prime-kostnaden för prenumeranter på den amerikanska marknaden. Då från 119 USD till 139 USD per år samt 12,99 USD till 14,99 USD med månadsbetalning.

I USA slog prisförändringen igenom redan den 18 februari för nya prenumeranter och den 25 mars för befintliga prenumeranter.

Ingen prishöjning i Sverige – än

Amazon har inte kommunicerat ett nytt pris för svenska användare än. Men om en prisjustering är på gång till alla de stora marknaderna i Europa så kan vi räkna med att även Prime i Sverige snart blir dyrare.

Idag kostar Amazon Prime 59 kronor per månad eller 549 kronor med årsbetalning. En prishöjning med 20, 30 respektive 40 procent skulle kunna bli följande under hösten:

Om priset höjs med 20 procent:

 • Månadsbetalning: 71 kronor per månad
 • Årsbetalning: 659 kronor per år

Om priset höjs med 30 procent:

 • Månadsbetalning: 77 kronor per månad
 • Årsbetalning: 714 kronor per år

Om priset höjs med 40 procent:

 • Månadsbetalning: 83 kronor per månad
 • Årsbetalning: 769 kronor per år

Via Reuters / Yahoo

Fördelarna med Amazon Prime

Det finns en hel rad fördelar med att betala för Amazon Prime idag. Den kanske största fördelen är att många köp från Amazon har helt kostnadsfri frakt och retur när du prenumererar på Prime. Därtill får du ett brett utbud av filmer och serier att strömma med Prime Video och Amazon lyfter fram möjligheten till förtur och exklusiva erbjudanden enbart för Prime-prenumeranter. Här hela listan med fördelar som Prime ger svenska prenumeranter idag:

 • Prime-leverans: Det här är den kanske största fördelen för många. Att kunna köpa och returnera prylar utan att det kostar något extra. Du får snabb leverans till ombud eller dörren inom 1-2 dagar (enligt Amazon i alla fall, vi menar att det ofta dröjer betydligt längre än så i många fall). Gäller endast prylar som är märkta med Prime-logotypen.
 • Prime Video: En annan fördel är att du kan strömma rejält många filmer och serier med Prime Video. Utbudet är inte Netflix-stort, men det finns många tunga titlar att kolla på, inte minst Sagan om Ringen: Maktens Ringar som kommer till Prime under hösten 2022.
 • Prime Gaming: Den här är för alla gamers där ute som vill ha gratis spel och föremål till sina befintliga spel. Här får du varje månad nya fördelar och erbjudanden med gratis innehåll när du kopplar Prime Gaming till dina olika speltjänster, exempelvis Blizzards Battlenet och EA Origin.
 • Prime-erbjudanden: Amazon släpper regelbundet nya erbjudanden på prylar med extra låga priser, och med Prime får du en förvarning så att du kan köpa före alla andra. Visserligen bara med 30 minuters marginal, men det är ändå något, eller hur?

Läs mer om fördelarna på Amazon här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.