Apples framtidsplaner för AirPods-serien – två nya modeller 2024

AirPods Pro
Foto: Miguel Angel Avila, Unsplash

Apples planer för AirPods-serien har läckt ut. Och om vi ska tro de senaste detaljerna så planerar Cupertino-företaget riktigt stora nyheter för nästa år.

Enligt en ny rapport från Apple-kännaren och Bloomberg-analytikern Mark Gurman så blir det stora förändringar i AirPods-uppställningen. Bland annat kommer andra och tredje generationens modeller att fasas ut.

  • Två nya AirPods-modeller under 2024
  • Nya AirPods Max-modell under 2024
  • Ny AirPods Pro-modell under 2025

Två nya fjärde generationens AirPods-modeller 2024

Som ersättare kommer en ny, förbättrad AirPods-modell. Den presenteras under hösten 2024 (ja, du måste dessvärre vänta så länge). Den ska bli det stora lyft som Apple vill ha efter att den befintliga, tredje generationens modell sålt sämre än önskat.

En av anledningarna till att Apple AirPods (3:e generationen) har sålt dåligt är för att användarna nöjer sig med förra generationens modell som är billigare.

För att undvika kannibalisering inom serien så släpper Apple två modeller av fjärde generationens AirPods-modell. Båda modellerna är billigare än senaste AirPods Pro, men är samtidigt funktionsmässigt sämre.

AirPods Pro 2
Stjälkarna är redan korta på tredje generationens modell, kan de bli kortare? Foto: Apple

Mark Gurman säger att vi kan vänta oss “en ny design som kombinerar egenskaper från den tredje generationens AirPods och Pro-modellen” samt att stjälkarna på lurarna blir kortare. Den dyrare modellen av de två inkluderar premium-funktioner som brusreducering och inbyggd högtalare i laddningsetuit.

Intressant nog säger Gurman att ingen av modellerna använder silikonkuddar till öronen. Istället får vi nöja oss med hårdplast likt de tidigare modellerna; troligtvis är det ett dra för att särskilja nya modellerna från Pro-serien. Det betyder också att AirPods Pro blir snäppet vassare med högre ljudkvalitet och högre brusreducering tack vare den bättre tätningen mot hörselgången.

Och slutligen kan nämnas att 2024 års AirPods-modeller kommer att använda USB-C. Något som även nästa AirPods Max väntas få under nästa år.

Prisskillnaden: AirPods (2nd Generation) vs

Prisskillnaden mellan andra och tredje generationens AirPods är just nu 571 kronor. Det betyder att den nyare modellen är 37 procent dyrare. Och uppenbarligen är det tillräckligt för att konsumenterna ska titta på skillnaden och nöja sig med hörlurarna till det lägre priset.

Se aktuellt pris hos Prisjakt här:
AirPods (2nd Generation)
AirPods (3rd Generation)

AirPods Max
Har Apple redan tröttnat på AirPods Max-serien?

AirPods Max – en mindre uppgradering 2024

Apple har varit extremt tysta om AirPods Max-lurarna efter lanseringen 2020. Trots att modellen är tre år gammal så finns inga tecken på en ny hörlursmodell i Max-serien.

Det finns inga indikationer på att Apple tänker lägga ner konceptet bakom AirPods Max, men vi ser inte några stora uppgraderingar vid horisonten heller. Och Mark Gurman säger att vi bara få små förbättringar med nästa modell.

Förutom övergången till USB-C så kommer AirPods Max att uppgraderas med små nyheter som knappt rättfärdigar en andra generationens modell.

AirPods Pro får ny modell 2025

Apple kommer att uppgradera AirPods Pro-serien med en ny och kraftigt omarbetad modell. Den som väntar på något gott får snällt vänta dock, först 2025 kommer den att släppas enligt Mark Gurman.

Exakt vad Apple har i åtanke för den otroligt populära serien återstår att se. Det finns inga som helst detaljer just nu, men vi kan så klart tänka oss bättre vädertätning, effektivare brusreducering, bättre ljudkvalitet och smartare hälsofunktioner med hjälp av AI och nya sensorer.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.