Recension av Casio F-91W & bruksanvisning

Casio F-91W

Casio F-91W är en klassisk digital klocka vars välkända retrodesign sträcker sig tillbaka till 1980-talet. Den här modellen har sålts i ett oräkneligt antal exemplar och är en klocka som passar på vilken handled som helst. Och vad bättre än att recensera den här fantastiska långköraren som funnits mer än 40 år på marknaden?

Casio F-91W är inte för alla – men den är bra för många

Den här klockan är något av en udda stilikon i en högteknologisk värld där AI och smartklockor finns på var och varannan handled. Den är ett ställningstagande mot den moderna tekniken och en introduktion till en mer minimalistisk följeslagare vars enkelhet gör den lika ogillad som den är omtyckt än idag.

Casio F-91W är en klassiker som måste finnas i varje klockälskares samling och den är dessutom perfekt på barnets handled eftersom den är så liten – bara 33 millimeter x 8 millimeter.

På mina tunna handleder sitter den perfekt. Ett utmärkt komplement till min Apple Watch Series 7 som normalt visar tid och datum. Det är skönt att ta steget bort från teknikens under en stund och slippa stressen med vibrationer på handleden.

casio f 91w unsplash pavlo talpa 2023 2

Fördelarna med Casio F-91W

Prisvärd klockmodell

Casio F-91w är en av de mest prisvärda klockorna på marknaden. Det är en idealisk klocka för dem som vill ha en tillförlitlig klocka utan att spendera mycket pengar. Det är ett utmärkt alternativ för ungdomar och studenter som kanske inte har råd med en dyrare klocka, och för runt 230 till 300 kronor så är den ett givet val i sin prisklass. Det finns nästan inget som slår den, förutom syskonmodellen W59.

Lätt att använda

Klockan har enkel användarmanual och är lätt att hantera. Det är en perfekt klocka för dem som inte är vana vid att använda klockor och vill ha något som är enkelt att sätta upp och använda. Det finns ingen krånglig teknologi och det är lätta att gå igenom de olika funktionerna. Du har tre knappar att använda, det är allt!

Hållbar design

Casio F-91W är gjord för att hålla länge. Med vissa förbehåll. Klockan är tillverkad med högkvalitativa material och har en lång livslängd om du tar hand om den. Det är en klocka som du kan lita på att fungera och inte gå sönder lätt. Batteriet håller i uppåt sju år och det finns fall där exemplar har klarat upp till 11 år utan batteribyte.

Klassiskt utseende

Klockan har en tidlös design som passar alla tillfällen. Den är snygg och sportig samtidigt. Den är därför en perfekt klocka för dem som är aktiva och vill ha något som tål tuffare användning. Klockan är lätt att matcha och fungerar med alla klädstilar. Den här delen är högst subjektiv, så ta det mer som en möjlig detalj snarare som en garanterad fördel. Den lär väcka en del frågor runt matbordet i alla fall, så mycket kan jag garantera.

Praktiska funktioner

Klockan har flera funktioner som gör den användbar till mer än bara visning av tid och datum. Den har exempelvis en stopputfunktion som är praktisk för att ta tid på olika events. Det finns också en alarmfunktion som är mycket användbar om du vill bli påmind om något viktigt eller vakna vid samma tid varje morgon. Klockan har även bakgrundsbelysning som gör att du kan se tiden i mörker.

casio f 91w unsplash pavlo talpa 2023 3

Nackdelarna med Casio F-91W

Svårläst display (ibland)

En av de vanligaste klagomålen med Casio F-91W är att displayen kan vara svår att läsa i vissa ljusförhållanden. När det är för mörkt eller för ljust kan det vara svårt att tyda siffror och bokstäver på skärmen. Detta kan göra det svårt att läsa tiden och dess olika funktioner. Normalt tycker jag inte att det är ett problem, men om du är van vid den ljusstarka skärmen på en smartklocka så kan den bakbelysta displayen vara svår att vänja sig vid.

Svagt alarmsystem

En annan nackdel med Casio F-91w är dess svaga alarm. Alarmet på klockan har en jämförelsevis låg volym och det kan vara svårt att höra ljudet i bullriga miljöer. Eller ens om du ska vakna så kanske det inte är tillräckligt högt för att väcka den riktiga sjusovaren. Och nej, någon inbyggd vibrationsmotor finns inte, så du kan inte kombinera ljudet med vibrationer.

Bristande vattentålighet

Casio F-91W är inte riktigt vattentät. Klockan kan tåla en viss mängd vatten men kan inte användas för dykning eller andra vattenrelaterade aktiviteter. Faktum är att du inte ska använda den i regn eller i duschen heller. Jag har aldrig haft några problem med vatten, även om jag har använt den i hällregn (prova inte!). Men det finns inte några som helst garantier att ditt exempel håller lika bra som mitt.

Se upp med skärmen

Den digitala klockan är hyggligt välbyggd och tåler en hel del stryk innan den ger upp. Men! Det finns ett stort undantag, och det är skärmen. Den plastiga delen över själva LCD-displayen är inte reptålig och om du är oförsiktig så blir den snabbt repfylld vilket betyder att texten blir svårare att se. Tacksamt nog är F-91W så billig att du enkelt ersätter den om olyckan är framme.

Brist på funktioner

Jag vet, en stor del av fördelen med Casio F-91w är att den är en mycket avskalad klocka som bara innehåller grundläggande funktioner. Men för den som vill ha det där lilla extra, som inbyggd vibrationsmotor, GPS och stöd för visning av meddelanden från mobilen så faller den till korta. Då måste du skaffa en riktig smartklocka istället, och det kan bli en riktigt dyr historia.

Hydromodding vattensäkrar din F-91W

Det finns en hel gemenskap med användare av Casio F-91W som gör så kallad ”hydromodding”.

Vad de gör är att öppna baksidan genom att ta bort de fyra skruvarna och fyller hela innehållet med silikonolja. Det gör att insidan tryckutjämnas så att vatten inte kan tränga in i klockan.

En oljearbetare fyllde sitt exemplar med vanlig olivolja och testade att skicka ner klockan till 984,5 meters djup. Den överlevde utan större problem vilket är en helt otrolig bedrift.

Tänk på att hydromodding är ett ingrepp i klockan som potentiellt kan förstöra den i längden. Så gör det med försiktighet och endast om du är helt säker på vad du gör.

Bruksanvisning för F-91W

Letar du efter bruksanvisningen för den här enkla klockan så hittar du den här (pdf). Manualen är på endast en sida och har engelsk text.

I bruksanvisningen hittar du hur man läser de olika delarna på skärmen, sätter alarmet, ändrar datumet och tiden, samt hanterar stoppuret.

Casio W59

Casio F-91W vs W59

Det finns några skillnader mellan de båda klockorna, men vid en snabb granskning så kanske de inte är så uppenbara.

Vad du måste veta om syskonmodellen Casio W59 är att den är betydligt tåligare mot vatten och faktiskt kan användas när du simmar (F-91W klarar endast stänk och lättare regn).

Casio W59 har en naturligare font på skärmen och den bakbelysta displayen har en marginellt bättre spridningen av ljuset vilket ger en behagligare upplevelse. W59 är INTE tydligare jämfört med F-91W när belysningen är aktiverad, men det ser bättre ut.

Länkarna i plastarmbandet till Casio W59 är mer öppna och följer handledens form bättre. Det gör W59 till det bekvämare alternativet, speciellt om du har en lite tunnare handled.

Casio W59 kostar mellan cirka 230 och 300 kronor beroende på butik.

Fördelarna med Casio W59

  • Mycket bättre vattentålighet
  • Bekvämare armband
  • Jämnare belysning på skärmen
  • Skarpare skärm med bättre font

FAQ

Är Casio F-91W prisvärd?

Klockan är mycket prisvärd. För bara några hundralappar så får du en klassisk design, praktiska funktioner och en tålig konstruktion som passar på vilken handled som helst.

Är Casio F-91W vattentålig / vattentät?

Klockan är vattentålig. Du kan på sin höjd använda den i lättare regn eller stänka vatten på den, men undvik hällregn och lägg den aldrig i vatten. Vill du ha en tåligare modell som klarar med vatten så ska du skaffa Casio W59 istället.

Hur lång batteritid har Casio F-91W?

Cirka sju år klarar klockan med ett kvalitetsbatteri. Det finns rapporter om användare som noterat upp till elva års användning innan batteriet behövde bytas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.