Apple Vision Pro lanseras utanför USA – på väg till Europa

Apple Vision Pro

Apple förbereder sig för att lansera AR/VR-glasögonen Vision Pro i flera länder utanför USA. Efter den initiala lanseringen i USA kommer Vision Pro snart att finnas tillgänglig i Storbritannien, Kanada, Kina, Australien, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Sydkorea.

Lanseringen utanför USA och priset

För att förbereda för den internationella lanseringen ska hundratals anställda från Apples butiker runt om i världen ha rest till Cupertino för flera dagars utbildning på Vision Pro.

Apple samlar också in feedback från anställda som genomför demonstrationer av Vision Pro för potentiella köpare i sina butiker. Detta initiativ syftar till att förbättra säljtekniker och kundupplevelse, vilket är avgörande för att öka försäljningen.

Priset på Vision Pro, som ligger på 3 500 USD, har varit en betydande barriär för många potentiella köpare.

Prissättningen för andra länder har ännu inte tillkännagivits, men det är troligt att priset kommer att vara i klass med den amerikanska dollarna, vilket lär påverka antalet sålda headset. Trots det förväntas lanseringen internationellt efter Worldwide Developers Conference (WWDC), som äger rum från den 10 till 14 juni, bli en succé för Apple.

Omräknat till svenska kronor är 3 500 USD cirka 37 500 kronor exklusive moms enligt dagskursen den 19 maj. Lägg på momsen och siffran är skyhöga 46 900 kronor.

En introduktion till Vision Pro

Strategin och förväntningarna

Tim Cook bekräftade nyligen att Kina kommer att vara ett av de första länderna utanför USA att få tillgång till Vision Pro innan årets slut. Det följer tidigare spekulationer om en bredare lansering under 2024.

Med tanke på att Apple söker “Briefing Experience Specialists” för Vision Pro i flera länder, inklusive Storbritannien och Australien, tyder det på att dessa regioner också snart kommer att se lanseringen av AR/VR-glasögonen.

Intresset för Vision Pro i USA har bevisligen minskat sedan lanseringen, vilket har lett till att Apple har reducerat antalet leveranser. Genom att expandera till internationella marknader hoppas företaget återuppliva entusiasmen för enheten.

Dock kvarstår frågan om den höga prislappen och avsaknaden av tillräckligt många affärs- och konsumentapplikationer kommer att påverka försäljningen negativt.

Framtiden och utmaningarna

Apple planerar att göra Vision Pro mer attraktiv med en ny version av inbyggd VisionOS, som förväntas släppas i juni.

Även om detaljerna om förbättringarna och funktionaliteten i den nya versionen ännu inte är kända så hoppas vi på att Apple finjusterar användarupplevelsen så att den blir ännu bättre. Dessutom vet vi att Apple planerar att lansera en billigare modell av Vision Pro, men också att de ännu inte lyckats minska produktionskostnaderna.

Medan Apple förbereder sig för att lansera Vision Pro internationellt, omorganiserar konkurrenterna sina strategier för att utmana både iPhone och Vision Pro. Meta fortsätter att satsa miljarder på sin Quest-serie och med Googles allt snabbare utveckling kring AI kanske vi får se en ny, smidigare glasögonupplevelse med inbyggda kameror och artificiell intelligens redan i år.

En annan nyhet är att Frank Casanova, huvudansvarig för marknadsföringen av Vision Pro, nyligen gick i pension efter 36 år på företaget. Det är en stor förändring inom ledarskapets som kan påverka Apples marknadsstrategi för AR/VR-headsetet.

Via Macrumors

FAQ

När kommer Vision Pro att lanseras internationellt?

Vision Pro förväntas lanseras internationellt efter Worldwide Developers Conference (WWDC) som hålls mellan den 10 och 14 juni.

Vilka länder kommer att få Vision Pro först?

De första länderna att få Vision Pro inkluderar Storbritannien, Kanada, Kina, Australien, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Sydkorea.

Vad kommer priset att vara för Vision Pro utanför USA?

Prissättningen för Vision Pro i andra länder har ännu inte tillkännagivits, men det förväntas vara i samma höga kategori som i USA, cirka 3 500 USD.

Kommer det att finnas en billigare version av Vision Pro?

Apple överväger att lansera en billigare modell av Vision Pro, men har ännu inte lyckats minska produktionskostnaderna för att möjliggöra detta.

Vilka förbättringar kommer med den nya VisionOS-uppdateringen?

Detaljerna om förbättringarna och funktionaliteten i den nya VisionOS-versionen är ännu inte kända, men den förväntas göra Vision Pro mer attraktiv för användarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.