Problem med skärmen i nya iPad Pro M4 2024

iPad Pro 2024

Apples nyligen lanserade iPad Pro med M4-chippet har fått ett blandat mottagande. Medan många hyllar prestandan och nya funktionerna, har en del användare rapporterat om korniga skärmar, särskilt vid visning av mörka bilder i vissa ljusförhållanden.

Problem med korniga skärmar på nya iPad Pro

Flera användare rapporterar problem med skärmens kvalitet. Särskilt har användare på Reddit och MacRumors Forum beskriver skärmarna som korniga, särskilt i mörka miljöer och vid visning av mörka eller grå bilder.

Kornigheten kan bero på hur skärmarna hanterar strömförsörjningen, vilket är ett känt problem med vissa högkvalitativa AMOLED-skärmar från Samsung.

Om så är fallet, finns det två möjliga utfall: antingen är det en permanent egenskap hos skärmarna som användare måste vänja sig vid, eller så kan Apple kanske rulla ut en uppdatering till iPadOS som fixar problemet. Vi hoppas verkligen på den senare.

ipadpro 2024 grynig skarm 1
Foto: Reddit

Mura-effekt eller feljusterade OLED-paneler

En annan möjlig förklaring är den så kallade Mura-effekten, som är ett problem med OLED-skärmar där ojämnheter mellan pixlar orsakar en oregelbunden ljusstyrka.

Effekten kan vara särskilt märkbar i mörka miljöer eller när man visar enhetliga färger. En annan möjlighet är att skärmarna lider av produktionsrelaterade ojämnheter, vilket kan vara svårt att undvika helt vid tillverkning av OLED-paneler.

Vissa användare har föreslagit att kornigheten kan bero på en feljustering av de två delarna av vad Apple kallar ”Tandem OLED”-displayen, medan andra menar att det är ett typiskt problem med OLED-paneler, liknande det som rapporterades för Samsung Galaxy S24 Ultra tidigare i år.

ipadpro 2024 grynig skarm 2
Foto: Reddit

Inget svar från Apple – än

Trots att problemet har fått stor uppmärksamhet på sociala medier, har Apple ännu inte officiellt kommenterat klagomålen.

För användare som är beroende av högkvalitativa skärmar, som digitala konstnärer, kan det nya och oväntade problemet vara särskilt besvärande.

Det återstår att se hur Apple kommer att hantera kritiken, men det är möjligt att en programuppdatering kan lösa problemet om det visar sig vara relaterat till strömhanteringen.

Mer om nya iPad Pro med M4-chippet

Utöver skärmproblemen erbjuder de nya iPad Pro-modellerna flera nya funktioner och positiva egenskaper.

De nya modellerna kommer i 11 och 13-tums varianter och använder ”Tandem OLED”-teknologi som kombinerar två OLED-paneler för högre ljusstyrka. Den nya iPad Pro-modellen kan visa upp till 1 000 nits i SDR och 1 600 nits i HDR.

De nya iPad Pro-modellerna är också utrustade med den senaste 3nm Apple M4-processorn, som erbjuder betydande prestandaförbättringar jämfört med M2.

För första gången kan användare också välja en Nano-texture-skärm som minskar bländning och reflektioner (dessvärre som ett riktigt dyrt tillval), tillgänglig på modeller med 1TB och 2TB lagring.

En annan märkbar förändring är att iPad Pro nu endast har en 12MP vidvinkelkamera på baksidan, tillsammans med en LiDAR-sensor och True Tone-blixt. Den främre kameran har flyttats till en mer naturlig position för videosamtal.

Läs mer om nya iPad Pro och se priser här.

FAQ

Vad är problemet med de nya iPad Pro-skärmarna?

Vissa användare rapporterar att skärmarna på de nya M4 iPad Pro-modellerna ser korniga ut, särskilt i mörka miljöer och vid visning av mörka bilder. Detta kan vara en egenskap hos OLED-panelerna som används, snarare än ett faktiskt fel.

Vad är Mura-effekten?

Mura-effekten är en ojämnhet mellan pixlar i en skärm som orsakar oregelbunden ljusstyrka. Den är vanlig i OLED-skärmar och kan vara särskilt märkbar i mörka miljöer eller när enhetliga färger visas.

Finns det något Apple kan göra åt problemet med korniga skärmar?

Om problemet beror på strömhantering kan Apple eventuellt rulla ut en programfix som justerar inställningarna. Om det är en permanent egenskap hos skärmarna kan det vara något som användarna måste vänja sig vid.

Vilka nya funktioner finns i M4 iPad Pro?

De nya iPad Pro-modellerna erbjuder ”Tandem OLED”-displayer för högre ljusstyrka, den senaste M4-processorn med betydande prestandaförbättringar, och en Nano-texture-skärm (tillval) som minskar bländning och reflektioner. Dessutom har de en 12MP vidvinkelkamera, en LiDAR-sensor och en True Tone-blixt.

Via: AppleInsider och Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.