(Uppdaterad) Apple stänger ALLA butiker utanför Kina – öppnar igen i maj

Apple Logo

Apple stänger ALLA butiker utanför Kina. Anledningen är den stora spridningen av coronaviruset och butikerna håller stängt till den 27 mars.

Uppdatering 2020-06-20

Apple stänger butiker igen. Efter att ha öppnat nästan alla sina butiker så väljer Apple att åter igen stänga fler i USA. Anledningen är att COVID-19 har fått ett uppsving där den senaste tiden.

Butikerna som stängs finns i följande stater:

  • Arizona
  • Florida
  • North Carolina
  • South Carolina

Nyheten kommer lite mer än en månad efter beslutet att öppna två svenska butiker. Ett beslut som fortfarande står fast idag.

Uppdaterad 2020-05-26

Apple öppnar två butiker i Sverige. Det är butikerna i Helsingborg och Malmö som slår upp portarna igen.

Det finns krav på munskydd för alla kunder och de som inte har med sig får engångsmunskydd på plats i butiken.

Vidare finns krav på kontroll med termometer, begränsade öppettider och att alla kunder samt anställda håller behörigt avstånd från varandra.

Butikerna i Helsingborg och Malmö öppnas den 28 maj.

Uppdaterad 2020-05-01

Nu börjar Apple processen med att öppna alla sina butiker. Först ut är butikerna i Australien och Österrike – och de kan öppna inom 1-2 veckor.

Nästan alla Apples butiker har varit stängda världen över ända sen mitten på mars.

Apple stängde först alla sina butiker i Kina, därefter resten av världen. Sedan dess har Apples användare tvingats sköta alla sina ärenden med företaget helt online eller via telefon.

Efter att krisen kring covid-19 minskat i Kina så har Apple öppnat sina butiker där, men i resten av världen har de varit stängda – åtminstone fram tills nu.

Enligt uppgifter från Apples VD Tim Cook kommer Apple att öppna sina 22 butiker i Australien och företagets enda butik i Österrike inom 1-2 veckor. På båda marknaderna med speciella säkerhetsåtgärder för att skydda både personal och butikskunder.

Det handlar om att begränsa antalet kunder, erbjuda eller kräva spritade händer och mätning av kroppstemperatur (åtminstine i Australien) för att hindra febriga kunder från att gå in i butikerna.

Uppdaterad 2020-04-18

Apple har påbörjat arbetet med att öppna sina butiker för konsumenterna igen. Det är en långsam process där butiksanställda kommer att fokusera mer på supportärenden än försäljning. Detta av säkerhetsskäl då coronakrisen fortsätter att hålla i sig under senare delen av våren.

Först ut att öppna är flaggskeppsbutiken i Seoul i Sydkorea. Den öppnades den 18 april och är bara en av flera butiker vars portar kommer att slås upp igen – dock inte på vid gavel. Apple har meddelat att de butiker som öppnar har justerade öppettider och begränsad åtkomst.

Apple har sen tidigare sagt att de tänker öppna flera butiker i USA under början på maj månad. Om det kommer att ske återstår att se då krisen inte har minskat nämnvärt på den amerikanska marknaden i skrivande stund.

Totalt har Apple stängt 358 butiker världen över vid minst ett tillfälle på grund av coronakrisen.

Vad har hänt?

Apple har beslutat sig för att stänga alla sina butiker som finns utanför den kinesiska marknaden. Anledningen är smittspridningen av coronaviruset, även kallat COVID-19.

As of today, all of our stores in Greater China have reopened. I also want to thank our operations team and partners for their remarkable efforts to restore our supply chain. What we’ve learned together has helped us all develop the best practices that are assisting enormously in our global response.

One of those lessons is that the most effective way to minimize risk of the virus’s transmission is to reduce density and maximize social distance. As rates of new infections continue to grow in other places, we’re taking additional steps to protect our team members and customers.
We will be closing all of our retail stores outside of Greater China until March 27.

Målet med stängningen är att hindra ytterligare smittspridning och att säkerställa hälsan för företagets anställda. Alla berörda butiker håller stängt till den 27 mars.

Läs mer om stängningen i det officiella pressmeddelandet från Apple.

Inga Apple-beställningar kan hämtas i butik från idag

Precis som ovan nämnt så är alla Apples butiker utanför den kinesiska marknaden nu stängda. Det omfattar givetvis även de få svenska butiker som finns här.

Lästips: iPadOS 14 har bättre stöd för datormöss & styrplattor

Det är alltså inte möjligt att hämta ut beställningar i butik som tidigare; om du har beställningar som är redo kan du antingen vänta till den 27 mars, avbeställa eller kontakta Apple för att ordna med leverans hem istället.

Om du måste köpa Apple-prylar eller få support

Den som måste köpa från Apple kan fortfarande göra det via den officiella webbsajten; alternativt handla från en återförsäljare precis som vanligt.

Supportärenden sköts helt via internet eller över telefon; inga ärenden kommer att skötas i butik och du kan inte lämna in dina prylar på annat vis än genom att skicka dem.

Besök Apples supportsida för mer information om hur du gör när hjälp behövs.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.