Apple slutar skicka med hörlurar till iPhone-användare – utom i Frankrike

apple earpods

Fransk lagstiftning kräver att mobiltillverkare skickar sina mobiltelefoner med sladdbundna hörlurar. Det gör att Apple måste gå emot sitt beslut att inte skicka med hörlurar till bland annat iPhone 12-serien i just Frankrike.


Det var under sitt stora höstevenemang där Apple presenterade iPhone 12-serien samt smarthögtalaren HomePod Mini som företaget släppte beslutsbomben.

Apple kommer inte att skicka med hörlurar eller strömadapter till nya köpare av iPhone-telefoner. Alla mobiltelefoner som Apple säljer idag omfattas av beslutet som gäller samtliga marknader där Apple finns. Alla marknader utom en.

I Frankrike finns lagstiftning som kräver att mobiltillverkare har med sladdbundna hörlurar i lådan.

Anledningen är att de användare som inte vill använda mobiltelefonen uppe vid huvudet av säkerhetsskäl ska kunna nyttja samtalsfunktionen ”hands-free”. Det är så klart strålningen från mobilen vi pratar om och att bryta om lagen kan stå tillverkarna dyrt.


Den tillverkare som inte skickar med hörlurar till sina mobiltelefoner kan betala uppåt 75 000 euro i böter. Omräknat blir det cirka 780 000 kronor.