Apple Rosetta – verktyget återupplivas när Apple byter till ARM

apple rosetta old

Apple verkar återuppliva ett gammalt verktyg kallat Rosetta. Det användes när Apple övergick från PowerPC till Intel för 14 år sedan – nu väntas en övergång till ARM, och Rosett behövs åter igen.

Inför WWDC 2020 är intresset för Apples presentation skyhögt. Det har länge ryktats att företaget tänker avslöja de första uppgifterna om nya, ARM-baserade datorer.

Om uppgifterna stämmer betyder det att Apple måste hitta ett sätt för ”gamla” appar till nuvarande Intel-datorer så de kan köras på ARM-datorer; för det går inte att bara installera och köra dem som vanligt.

Anledningen till att appar för Intel-datorer inte fungerar på ARM-datorer är enkel. Det är helt enkelt för stor skillnad i processorerna, och apparna måste göras om i grunden för att kunna installeras och köras normalt.

Emulator gör att Intel-baserade appar kan köras på ARM

Av förklarliga skäl kommer inte alla utvecklare att göra om sina appar. Åtminstone inte direkt vid lanseringen av de nya datorerna.

Därför måste Apple ha en så kallad emulator som gör om alla så kallade instruktioner för Intel så att de fungerar med ARM. Den lurar helt enkelt appen att tro det finns en Intel-processor i datorn så att allt fungerar ändå.

Apple lämnade in en ansökan om varumärkesskydd för ”Apple Rosetta” i Japan den 30 april 2020. Ansökan gjordes i en kategori med följande beskrivning:

A computers computer network And the computer software in which development of the computer programmes on a global communication network and the download for translating and performing are possible, computer software for computings performed by a cross platform, computer software, Electronic machines [apparatus and their parts]

Bevisen för att något är på gång är överväldigande. Frågan är bara exakt vad som kommer och när. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.