Apple har släppt macOS Catalina 10.15.1 som beta

macOS Catalina 10.15
macOS Catalina 10.15

Om du var en av de första med att uppdatera din Mac-dator till macOS Catalina så kanske du har märkt att det finns en hel del buggar i nya operativsystemet. Väldigt många buggar. Med första beta-versionen av macOS Catalina 10.15.1 försöker Apple lösa en del av dem.


Vad är nytt i macOS Catalina 10.15.1?

Förutom de sedvanliga buggfixarna så introducerar kommande macOS Catalina 10.15.1 två nyheter till operativsystemet.
Det första är stöd för AMD Navi RDNA eGPU-arkitekturen. Det betyder att du äntligen kan använda grafikkort ur Navi-serien med din Mac-dator. Två populära modeller just nu är RX 5700 XT och RX 5700 som båda är mycket prisvärda för prestandan du får. 

För att kunna använda Navi-serien med din dator krävs att du har en kompatibel Mac-modell, att operativsystemet är macOS 10.13.4 eller senare, samt att du har ett eGPU-chassi. Vi välkomnar så klart stödet för Navi-serien, men tänk på att det blir en mycket saftig kostnad vid första köpet.

Den andra nyheten är några justeringar i macOS-appen Bilder. Det är nu möjligt att filtrera på Favoriter, Redigerade, Fotografier, Videor och Nyckelord i vyn för alla bilder. I samma vy kan du också välja Innehåll > Metadata > Rubriker för att visa rubriker och filnamn.

Vem kan använda macOS Catalina 10.15.1 Beta idag?

Första versionen av macOS Catalina 10.15.1 är specifikt för registrerade utvecklare. Det är alltså en stängd beta-version som vanliga användare inte kan använda – just i skrivande stund.


Apple brukar släppa en eller två utvecklar-specifika beta-versioner innan de öppnar för en publik beta som alla kan använda. Vilket är tacksamt eftersom det minskar risken för allvarliga och krångliga buggar som annars kan ställa till det rejält för normalanvändaren.

Om du är en registrerad utvecklare hos Apple kan du ta del av beta-versionen via developer.apple.com.

  1. Besök webbsajten developer.apple.com.
  2. Klicka på Discover-tabben > macOS-tabben och därefter knappen Download. 
  3. Logga in om du uppmanas att göra det. Därefter klickar du på alternativet “Install Profile”.
  4. När du klickat på “Install Profile” kommer en fil att laddas ner till din Mac-dator. Öppna Downloads-fönstret och välj “macOS Catalina Developer Beta Access Utility”.
  5. Kör filen macOSDeveloperBetaAccessUtility.pkg.

När du kör installationsverktyget installeras nödvändiga filer för att kontrollera och köra beta-versioner av macOS. Om en tillgänglig beta-version hittas kan du klicka på knappen “Update” för att ladda ner beta-versionen och installera den. Bara följ instruktionerna på skärmen.

Skulle installationsverktyget inte hitta macOS Catalina 10.15.1 kan du behöva starta om datorn först. Därefter startar du Mac App Store och kollar under fliken “Uppdatera”.