Mappdelning med iCloud Drive – släpps våren 2020

apple-icloud-cloud-logo

Mappdelning med iCloud Drive kommer inte att fungera i macOS Catalina från start. Istället kan du få vänta till våren 2020 innan funktionen blir tillgänglig.


Vad är mappdelning med iCloud Drive?

Mappdelning med iCloud Drive är en funktion för att dela material på Apples molnlagringstjänst till andra användare. Mer specifikt handlar det om att dela hela mappar med dess innehåll.

När du delar en mapp i iCloud Drive skapas en privat länk. Alla som har tillgång till länken har även tillgång till den specifika målmappen i molnlagringstjänsten. Det fungerar precis som med en vanlig enkelfil i iCloud.

När släpps mappdelning med iCloud Drive?

Förhoppningarna var att mappdelningen skulle fungera direkt från start med macOS Catalina; så blev dock inte fallet.

Apple har inte gått ut med något närmare datum men säger åtminstone att mappdelningen i Catalina kommer under våren 2020. Huruvida det stämmer återstår så klart att se.


För mappdelning på iOS 13 och iPadOS 13 är det istället hösten 2019 som gäller. Inte heller här finns något närmare datum än så.

Varför försenas mappdelning med iCloud Drive?

Apple har inte gått ut med någon officiell förklaring. Allt vi vet är att funktionen inte släpps så tidigt som företaget initialt tänkt.

iCloud Drive har länge varit en funktionmässigt sämre produkt än exempelvis Google Drive, Dropbox och Microsoft OneDrive. Och det blir inte bättre av att Apple tvingas skjuta saker på framtiden.

Just mappdelning är en populär och mycket användbar funktion som gör att du kan dela många filer samtidigt. Perfekt för det där projektet eller skolarbetet.