Apple drar ner prestandan i iPhone X, iPhone 8 Plus & iPhone 8

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Nu blir din iPhone X, iPhone 8 Plus och iPhone 8 långsammare. Apple begränsar prestandan i din superdyra mobiltelefon med iOS 12.1 – och de påstår sig ha bra skäl till det.


Din iPhone, iPhone 8 Plus eller iPhone 8 använder inte den fulla kapaciteten i hårdvaran för maximal prestanda. Det har Apple sett till med uppdateringen för iOS 12.1.

För att undvika oväntade problem från äldre batterier som inte klarar snabba svängningar i hur mycket ström telefonen behöver så används en dynamisk prestandahantering som motverkar detta.

Du märker det främst som att mobiltelefonen inte känns lika kvick i svängarna som tidigare. Eller inte alls för det mesta om vi ska tro Apple.

“Additionally, users can see if the performance management feature that dynamically manages maximum performance to prevent unexpected shutdowns is on and can choose to turn it off … This feature applies to iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, and iPhone 7 Plus. Starting with iOS 12.1, iPhone 8, iPhone 8 Plus, and iPhone X include this feature, but performance management may be less noticeable due to their more advanced hardware and software design.”

Apple

Men av förståeliga skäl är det många användare som är riktigt sura på Apple. Företaget har varit mycket dåliga på att förklara att prestandaminskningen sker och länge gick det inte att komma undan den.


Din dyra mobiltelefon från fjolåret försämras medvetet av Apple.

Efter att kritiken blev så omfattande att Apple inte bara kunde vifta bort den så vidtog företaget en rad åtgärder. Batterier kunde bytas billigare och informationen tydligare. Dessutom går det att stänga av prestandaminskningen i iOS numera.

Åtgärderna hindrade så klart inte stämningarna från att trilla in till olika domstolar. Bland annat i USA, Frankrike och Sydkorea. Och i Italien tvingades Apple betala fem miljoner euro i skadestånd på grund av det hela.

Det intressanta är att ingen verkar ha något problem med att batterierna stänger ner eller startar om mobiltelefoner. Varken på iOS eller med Android. Det är inte konstigt om många tror att Apple gör det medvetet för att telefonerna ska kännas långsamma, och därmed locka till köp av nyare iPhone-telefoner.