Apple: Dolby Atmos till Apple TV 4K – glöm YouTube i 4K

Apple TV 4K

Apple bekräftar att Dolby Atmos kommer till Apple TV 4K – men om du fortfarande hoppas på 4K-stöd med YouTube-appen så kan du genast glömma det.

  • Apple har ingen tidsram för när Dolby Atmos-stödet släpps
  • Fortfarande inget stöd för YouTube i 4K
  • Chromecast Ultra har också Dolby Vision-stöd – men inte Nvidia Shield TV
  • Befintliga, lågupplösta iTunes-filmer uppgraderas till 4K

Dolby Atmos och närmaste konkurrenten DTS:X är nya generationens ljudformat. De är så kallade ”objektbaserade format”. som ger en större dimension till ljudet genom att placera ”objekt” i en 3D-rymd som gör att ljudet verkligen låter som att det kommer från fler, olika håll.

Även om stödet är bekräftat så har Apple ingen tidsram att berätta. Det kan alltså dröja månader i värsta fall innan du kan spela Dolby Atmos-filmer på din Apple TV 4K. Trots att mediacentret haft stöd för Dolby Vision sedan länge.

Det är något förvånande att Apple envist vägrar implementera stöd för videoformatet VP9 som används av YouTube med 4K-videor.

Apple TV 4K har stöd för H.264, H.265/HEVC och MP4. Men eftersom VP9 saknas är du begränsad till YouTube i 1080p, något som har retat upp många användare. Det är en obekväm begränsning på en annars kapabel mediaspelare och en nagel i ögat till alla med en 4K-tv hemma.

Nämnvärt är att samma begränsning finns i webbläsaren Safari till macOS samt YouTube-appen för iOS.

Alla videor du tidigare köpt via iTunes och som är i HD eller full-HD kommer automatiskt att omvandlad till 4K för de som har en tv med 4K-stöd. Har du ett ljudsystem som stöder Dolby Atmos får du ljudformatet helt kostnadsfritt också – så länge filmerna du spelar har stödet så är det bara att köra igång.

Om du inte vill skaffa en Apple TV 4K för Dolby Vision finns bara Chromecast Ultra att välja idag som alternativ. Nvidia Shield TV är den mest kapabla produkten för mediauppspelning; men den saknar Dolby Vision-stöd vilket är en stor besvikelse.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.