Apple bekräftar batteriproblem med iPhone 6s — kolla din telefon här

Apple iPhone 6s

Apple har förklarat varför ett litet antal exemplar av iPhone 6s helt plötsligt börjat stänga av utan förvarning. Men eftersom förklaringen av någon anledning bara finns på Apples kinesiska webbsajt kan det vara praktiskt med en översättning av problemet här.


De exemplar av iPhone 6s som påverkas av nedstängningarna har alla tillverkats mellan september och oktober 2015. Efter att Apple uppmärksammats om problemen som drabbat användarna startades en utredning och nu vet företaget vad som är felet.

Tidigt spekulerades kring att batterierna var dåliga och att telefonerna stängdes av på grund av detta. Och Apple har bekräftat att så är fallet. På grund av ett tillverkningsfel där komponenter till de drabbade batterierna exponerades på ett felaktigt sätt degraderas de snabbare än vanligt.

Alla batterier försämras över tid. I fallet med iPhone 6s-telefonerna sker det mycket snabbare än vanligt. Apple är noga med att poängtera faktumet att batterierna inte är något hot mot användarnas hälsa. Vilket kanske behövs med tanke på Samsung och deras brinnande Galaxy Note 7-telefoner.

Apple vill också poängtera att deras telefoner är designade att stänga ner sig under extrema situationer. Som i sträng kyla. För den som inte känner till det kan det blir tämligen otäckt, men så fort telefonen värms upp går den igång igen. Det handlar helt om att skydda hårdvaran och är fullt normalt.Lästips: iPhone 4 hittad på botten av en sjö — fungerade fortfarande


Med det sagt bör också tilläggas att batterier till mobiltelefoner inte är några leksaker. De kan orsaka mycket stora skador, både på person och material. Samsung har visat det den hårda vägen. Och det är något som gäller för alla batterier av typen lithium-ion.

Har du en iPhone 6s som omfattas av ovan nämnda problem bör du kontakta Apple och få den reparerad. De byter ut batteriet mot ett nyare, fungerande och det helt kostnadsfritt. Du kan kolla om telefonens serienummer omfattas på den här webbsidan från Apple.