App Store: Nu säljer appar bättre än spel för första gången

apple app store logo

Spel har normalt varit den största intäktskällan för många utvecklare på App Store. Men nu rapporterar analysfirman Sensor Tower att vanliga appar för första gången sedan 2008 säljer för mer pengar på App Store.

Sensor Tower skriver i sin rapport att appar som inte är spel lyckades klå spelsegmentet under 2022 års andra kvartal. Dessutom har in-app-köpen i appar mer än fördubblats mot de som köper i spel.

Fleeceware i App Store kostar användarna tusenlappar

Anledningen är inte fastställd, men det är en rimlig ändring på marknaden med tanke på att många appar har börjat med prenumerationsmodellen istället för engångsbetalningar.

Prenumerationsmodellen är extremt lukrativ och används flitigt av många appar. Dock inte helt utan att det kritiseras.

Utvecklare som Ulysses tvingade exempelvis alla sina befintliga användare av appen med samma app att gå över till en prenumerationsmodell – trots att de redan köpt appen. Något som kritiserades hårt, men utan gehör från utvecklaren.

Samtidigt måste utvecklarna i allt större utsträckning byta till prenumerationsmodellen för att överhuvudtaget överleva. Något även Ulysses sade när de först avslöjade sitt beslut att sluta med engångsbetalningar.

Dyra fejkappar på App Store rekommenderas av Apple

Och så finns det tyvärr inte bara seriösa och legitima appar, utan även bedrägeriappar som lurar användarna att betala dyra pengar för i princip inget alls.

Bara under 2021 stängde Apple fler än 802 000 utvecklarkonton som användes för att sprida fejkappar med dyra prenumerationer. Och hela 153 000 registreringar av nya utvecklarkonton nekades på grund av misstänkt bedrägeri eller försök till bedrägeri.

Apple har så klart inte hittat alla bedrägeriappar på App Store, och en rejäl del av all försäljning lär tyvärr gå raka vägen till bedrägerikonton.

Så hur ser det ut på Google Play Store?

Där är det fortfarande spel som drar in mest pengar just nu. Enligt uppgift ska Android-användare ha spenderat ungefär 21,3 miljarder dollar på appar och spel bara under första delen på 2022. Det är cirka 1,7 miljarder mindre än samma period förra året.

Via PhoneArena och Sensor Tower 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.