Android kan snart användas som webbkamera (ny funktion)

Mobilkamera
matthiasoberholzer, Unsplash

Din mobiltelefon med Android kan snart användas som webbkamera – utan att du behöver en extra app eller tjänst för det. En utvecklare har hittat referenser som pekar på att Google arbetar på det grundläggande stödet som behövs för att att telefonens kamera ska fungera som en webbkamera, exempelvis med Google Meet och Zoom.

Lästips: Logitech Brio 300 – billig webbkamera som ersätter C920


Mer specifikt är det en så kallad systemtjänst som hittats. Den heter “Device As Webcam” och tillsammans med en uppdatering av operativsystemets kärna, den så kallade “kerneln” i Android, gör att du kan använda mobiltelefonens kamera som en webbkamera. Allt som krävs är en USB-kabel och din dator.

Anslutningen sker med hjälp av UVC (USB Video Class) vilket är en standardteknik som finns i alla Android–telefoner idag. Det fungerar även med Windows-, Linux- och Mac-datorer, så allt du behöver göra är att ansluta så förstår datorn vad du vill göra och ger dig mobiltelefonen som ett val i listan över webbkameror.

Lästips: Razer Kiyo Pro Ultra – ny 4K webbkamera

Du behöver inga extra drivrutiner. Precis som med de flesta klassiska webbkamerorna så räcker det att du ansluter mobiltelefonen till datorn för att det ska fungera. Det exakta tillvägagångsssättet återstår att se när funktionen är klar.

Tänk på att din Android redan idag fungerar som en webbkamera med rätt app. Det finns utmärkta alternativ som inte kostar något eller som bara kostar dig några tior.

Här är några exempel du kan testa:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.