Android 7.1.2 till Nexus 5X ger fingeravtrycksgester

Google Nexus 5X

Har du mobiltelefonen Nexus 5X kommer du troligtvis att uppskatta uppdateringen till Android 7.1.2. Nya mjukvaran ger nämligen telefonen stöd för gester med fingeravtrycksläsaren — en intressanta funktion som kanske inte är är livsändrande men likväl trevlig att använda.

Android 7.1.2 är bekräftad att komma till Pixel, Pixel XL, Nexus 5X, Nexus Player och Pixel C. Uppdateringen är liten sett till nyheter och bjuder primärt på buggfixar och sårbarhetslösningar, men för alla med en Nexus 5X är den extra speciell.

Uppdateringen ger nämligen stöd för gester med fingeravtrycksläsaren i Nexus 5X. En funktion som nyare och hyllade Pixel-serien haft sen lanseringen men som nu även kommer till den gamla Nexus-telefonen. Med gester kan du dra ett finger över fingeravtrycksläsaren och få telefonen att utföra en mängd saker. Bland annat visa notifieringsmenyn i Android.

Ett svep över sensorn får notifieringsmenyn att fällas ner, ett till och den åker upp igen. Inga konstigheter alltså och inte heller speciellt avancerat. De med en Pixel eller Pixel XL har större möjligheter att ställa in hur gester ska fungera, men där faller Nexus 5X till korta även med Android 7.1.2.

Nexus 5X var inte självklar för stöd med geststyrning

Det har inte varit solklart att funktionen skulle komma till Nexus 5X då Google tidigare sagt att mjukvaran till fingeravtrycksläsaren var av det äldre slaget. När Google kommenterade geststöd första gången sade de att en uppdatering behövdes och att de eventuellt (men inte säkert) kunde lösa det i framtiden.


Lästips: Android 7.1.2 är officiell — liten uppdatering med buggfixar


Vidare pekar allt på att syskonet Nexus 6P också får samma funktionalitet senare under årets första kvartal. Nära telefonerna har fått sin OTA-uppdatering är det enkelt att aktivera geststyrningen med fingeravtrycksläsaren. Bara gå till inställningarna för fingeravtrycksläsaren och aktivera där.

Frågan är du hur användbar den nya funktionen faktiskt är, och på den frågan kan vi bara säga att den kanske faller dig i smaken. Eller inte. Vi på Tekniksmart har stödet i våra telefoner men en snabbt rundfrågning visade att ingen hade det aktiverat. Det finns (för oss) ingen praktiskt användning för svepstyrning — men kanske finner du en större nytta?

Kommentera gärna om du använder fingeravtrycksläsaren i din telefon för att styra telefonen, eller om du provat men inte tycker om det vill vi gärna veta det också. Vad trycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.