Skype kapar stödet för gamla versioner — installera nya Skype idag

Skype Logo

Äldre versioner av Skype-klienten kommer att sluta fungera. Det meddelar Microsoft som även specificerar närmare vilka versioner som det gäller. Har du Skype 7.16 för Windows, Skype 7.18 för Mac eller äldre — då är det dags att uppdatera till en nyare version.

Anledningen till att Microsoft stänger ute de gamla versionerna av Skype är på grund av så saker. Det första är att Skype är i en övergång till att bli mer av en molntjänst, vilket är anledningen till att Microsoft också kapar stödet för Windows Phone 8 / 8.1 samt Windows RT.

Ett stöd som i skrivande stund inte är helt borttaget men som redan idag har en del begränsningar för användare av Windows Phone 8 / 8.1 och Windows RT. Stödet tas bort helt under första kvartalet 2017, vilket kommunicerades redan i oktober 2016.

By focusing our efforts on the devices and operating systems where the majority of our users are, we can concentrate our efforts on what’s most important such as call quality and new features. As far as Microsoft’s mobile OS goes, that means supporting only devices running Windows 10 Mobile in the future, skriver Microsoft.

Molnövergången väntas bli klar tidigt under 2017. När systemen bakom tjänster uppgraderas och får större ändringar i infrastrukturen som påverkar hu de fungerar påverkas ofrånkomligen gamla versioner av klienter. Därför är det logiskt att Microsoft kapar banden till gamla klienter som inte fungerar optimalt, eller överhuvudtaget.

Skype för Linux 2016/2017

Nya versioner av Skype ökar din säkerhet

Andra anledningen är säkerhetsaspekten. Med varje ny version följer buggfixar och sårbarhetslösningar som håller användarna säkra. Båda versionerna vi nämner ovan är nära året gamla, så har du inte uppdaterat Skype-klienten på den tiden utsätter du dig för onödiga risker.

Alla uppdateringar till Skype är helt gratis och den 3 februari 2017 släppte Microsoft en ny, förbättrad version till alla användare.

Bland nyheterna finner vi fullt stöd för den omdesignade strukturen bakom Skype för en stabilare upplevelse, samtidigt som klienten är snällare mot datorns hårdvara och tar mindre plats på hårddisken.

Microsoft har också lagt grunden för en mängd nya sätt att kommunicera via Skype. Exempel på det är gruppsamtal med video, möjligheten att spara videosamtal och molnlagring med upp till 300MB utrymme att använda.

Uppdaterar du till senaste versionen av Skype sker övergången helt automatiskt. Sparade lösenord, inloggningsnamn och andra inställningar överförs mellan versionerna, så (åtminstone i teorin) du ska bara behöva ladda ner och installera nya Skype utan problem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.