Android 13 får mycket bättre stöd för eSIM (flera aktiva profiler samtidigt)

sim card holder unsplash brett jordan
Unsplash, Brett Jordan

De flesta moderna mobiltelefoner har stöd för eSIM idag. Det moderna sättet att ansluta till mobilnätet utan att behöva det lilla, fysiska kortet som vi normalt använder.

Problemet med eSIM är att tekniken är begränsad. Du kan bara ha ett aktivt abonnemang åt gången exempelvis. Något som kan ställa till det för många användare.

Google har uppmärksammat problemet och arbetar på en lösning till Android.

MEP ger två aktiva mobilnät samtidigt

Tekniken kallas MEP (Multiple Enabled Profiles). När MEP är aktiverad kan flera SIM-profiler användas på samma eSIM. Det betyder att en eSIM får ansluta till flera olika mobilnät samtidigt.

Allt ska hanteras direkt i Android utan att du behöver någon ny eller extra hårdvara.

Samtidigt lägger Google till API:er som mobiloperatörerna kan använda för att få information om det logiska och fysiska gränssnittet som SIM-profilerna är lagrade mot.

Med MEP slipper vi använda ett fysiskt och ett digitalt SIM-kort för att kunna ha två aktiva profiler samtidigt.

Det finns bara en liten utmaning. Och det är att vi inte vet omfattningen av hur integretat MEP kommer att bli i Android 13 samt när det sker. Android Open Source Project refererar till stödet medan webbsajten Android Developers säger att stödet integreras i operativsystemet.

Vi vet att några av API:erna redan finns i Android 13 DP2, men det är oklart när aktiveringen sker och hur den ser ut. Mer information följer.

Läs mer om nyheten på AndroidPolice här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.