Spela Doom Classic med raytracing – gratis modd

doom 1993 rayraced illu intro 2022

Om du har ett nyare grafikkort från Nvidia så kan du spela Doom Classic på ett sätt som aldrig varit möjligt tidigare – nämligen med stöd för raytracing (även kallat strålspårning på svenska) tack vare en hel ny och gratis modd.

Raytracing är en teknik som ger mycket mer naturtrogen belysning i spel och som ökar den grafiska kvaliteten rejält i många fall. I moderna spel är det nästan ett måste i AAA-titlarna, men i gamla spel så är det lite av en hit-eller-miss.

Doom Classic har en ikonisk och unik känsla i grafiken som alla kanske inte vill förstöra med nyare tekniker som raytracing. Vill du ha det klassiska stuket som gamers häpnad över när spelet släpptes 1993? Då är inte den här modden för dig.

Om du däremot vill testa på något nytt och se vad raytracing kan göra för ett nära 30 år gammalt spel? Då ska du definitivt ladda ner modden och prova!

Trailer på raytracing / strålspårning i Doom Classic

Så får du raytracing i Doom Classic

  1. Gå till nedladdningssidan för modden på Github
  2. Ladda ner den senaste versionen av PrBoom: Ray Traced
  3. Packa upp zip-filen i en mapp
  4. Kopiera originalfilen DOOM.wad till den nya mappen
  5. Kör prboom-plus.exe

Om du inte har den wad-fil som behövs så kan du ladda ner den här. Det finns många varianter att välja på, men den du ska ladda ner är ”Doom (v1.9).

Med hjälp av modden kan du även aktivera stöd för bildskalning med AMD FSR och Nvidia DLSS. Om du vill använda den senare så måste du ladda ner den här filen och kopiera till mappen du skapade tidigare.

När du sen startar spelet så aktiverar du bildskalningen via inställningarna. Du kan välja olika kvalitetslägen från högsta kvalitetsnivå till bästa prestanda. Med DLSS/FSR avaktiverad så uppnådde vi i genomsnitt 120 fps med en AMD 5800X, 16GB RAM och ett RTX 3080.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.