Android 10 & One UI 2.0 släppt till Samsung Galaxy Note9 – här är allt nytt

samsung-galaxy-note-9

Samsung Galaxy Note9 får äntligen uppdateringen till Android 10. Den stabila versionen är redo för användarna och skickas just nu ut på alla marknader. Det kan dock dröja lite innan uppdateringen når just din mobiltelefon.

Samsung Galaxy Note9 har uppdaterats regelbundet med nya funktioner och optimeringar. Tidigare i februari 2019 släpptes Android Oreo till mobiltelefonen och i juni 2019 introducerades ett speciellt nattläge med en mjukvaruuppdatering.

I november 2019 meddelade Samsung att de öppnat beta-testet för One UI 2.0 i Sydkorea, och kort därefter i flera andra länder. Bara veckan efter att betan påbörjats fick Samsung Galaxy Note9 en uppdatering med december månads säkerhetsfixar från Google – före Google Pixel-serien.

Och idag har Android 10 med One UI 2.0 äntligen börjat rulla ut på alla marknader där Samsung Galaxy Note9 finns.

Först ut är alla användare som deltog i beta-testet med en olåst Galaxy Note9. Därefter kommer uppdateringen att gradvis rullas ut på fler marknader till olåsta enheter, innan operatörslåsta enheter får uppdateringen.

Om du är delaktig i beta-testet av One UI 2.0 för Galaxy Note9 så får du en liten uppdatering kallad N960FXXU4DSLB och som är på runt 100MB. Det är den slutgiltiga versionen som tar Android 10 till den färdiga versionen för din Galaxy Note9.

Nyheterna i Android 10 och One UI 2.0 för Galaxy Note9

  • Nya animationer: One UI 2.0 introducerar en rad nya animationer för systemet. Målet med animationerna är att göra hela gränssnittet mer flytande och behagligare att använda. Med One UI 2.0 bör du inte längre se ryckiga eller malplacerade animationer som bara känns konstiga.
  • Snabbinställningar: One UI 2.0 har en mer kompakt designad vy för snabbinställningarna. Generellt ser den nästan likadan ut som sin föregångare, men fler inställningar få plats på samma yta jämfört med tidigare; det är ingen skillnad utöver det.
  • Gester för navigering: Alla nya gester för navigering som introduceras med Android 10 används också i One UI 2.0. Därtill har Samsung lagt in egna gester som även fanns i Android 9 / One UI. Notera att nya Android 10-gesterna endast kan användas med standardhemskärmen.
  • Dark mode: One UI har länge haft ett inbyggt natt- eller mörkerläge. Istället för att kalla det ”Night Mode” som tidigare så har Samsung döpt om det till ”Dark Mode” precis som Google och Apple gjort nu. Funktionaliteten är identisk med tidigare versioner av Android.
  • Device Care UI: Vyn Device Care har omarbetats med One UI 2.0. Du får nu all relevant information i en lättförstådd vy med bland annat batteriinformation. Om du är nyfiken på hur din mobiltelefon mår så är det här rätt ställe för dig i telefonen.
  • Omdesignad kamera-app: Kamera-appen har uppdaterats med några små nyheter i One UI 2.0. Bland annat har gränssnittet optimerats för att vara enklare och mindre förvirrande. Alla kameralägen är dolda bakom en meny och du har fler inställningar för att göra gränssnittet mer personligt.
  • Förbättrat Pro-läge i kamera-appen: Pro-läget är optimerat med fler inställningar och kameralägen för att verkligen göra namnet Pro rättvist. Bland annat stöder läget en slutar på maximalt 30 sekunder (upp från 10s) och maximala ISO-värdet är nu 3 200 ISO.
  • Nya volymkontroller: Äntligen har volymkontrollen på skärmen blivit mindre och smidigare att använda.
  • OneDrive är integrerad med Galleri-appen: Microsoft har i ett samarbete med Samsung fått in sin molnlagringstjänst till Galleri-appen från den sydkoreanska tillverkaren. Läs mer om det här.

Nämnvärt är att Android 10 och One UI 2.0 inte är helt identisk för Galaxy Note9 och Galaxy Note10/Galaxy S10. Bland annat fungerar slowmotion-selfies inte med den förstnämnda modellen utan bara för de nyare flaggskeppstelefonerna.

Notera också att Android 10 och One UI 2.0 är den sista stora uppdateringen till Samsung Galaxy Note9.

Om du vill vara garanterad en uppdatering till Android 11 i framtiden så måste du köpa en nyare mobiltelefon, exempelvis Galaxy Note10 eller Galaxy S10.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.