Amerikansk delstat förbjuder TikTok

TikTok

Den amerikanska delstaten Montana har beslutat att tjänsten TikTok inte får användas från och med den 1 januari 2024. Efter att beslutet blivit känt gick TikToks kinesiska moderbolag Bytedance ut med stark kritik där de menar att blockaden är ett slag mot yttrandefriheten.

Anledningen till att delstaten blockerar TikTok är den påstådda risken att Bytedance delar TikTok-data med kinesiska myndigheter. Något som bolaget upprepat nekat till att de gör. Bolagets VD har till och med suttit i ett senatförhör där senator efter senator kritiserat TikTok och Bytedance.

Lästips: Så blir du lurad på TikTok

Vi vet idag att Bytedance plancerar motåtgärder via rättssystemet i Montana. Bytedance och TikTok har stämt den amerikanska staten och kallar det hela för ”olagligt”.

Huruvida en blockad faktiskt kommer att träda i kraft eller inte återstår att se.

Om TikTok förbjuds i Montana den 1 januari 2024 betyder det att TikTok-appen inte får vara tillgänglig i Google Play Store och Apple App Store.

Den som redan har appen på sin mobiltelefon kan dock använda den utan risk för rättsliga straff. Den fortsätter att vara laglig att använda (vilket är lite förvirrande vill vi mena; antingen är TikTok förbjuden eller inte kan tyckas).

Lästips: TikTok säger att de inte delar data med kinesiska myndigheter

Viktigt att poängtera är att det är långt kvar till 2024 och Bytedance har garanterat stora möjligheter att driva en rättslig process som blockerar beslutet från att träda i kraft.

Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.