Använd din Google Pixel-telefon som bilkamera / dashcam

Google Pixel 6a

Snart kan du använda din Google Pixel-telefon som bilkamera, även kallat en dashcam. Det avslöjades efter att Google råkat skicka ut fel version av appen ”Personal Safety” vilken innehåller tydliga referenser till osläppta funktioner.

En sådan funktion som hittats är ”Dashcam”. Den gör det möjligt för användaren att montera sin mobiltelefon på en lämplig och säker plats vid vindrutan, och starta inspelning via kamerorna av allt som sker på vägen.

Dashcam-funktionen fungerar utan att mobiltelefonen blockeras från användning. Du kan alltså se exempel inkommande samtal och aviseringar, navigation med Google Maps och liknande utan problem. All inspelning sker alltså i bakgrunden, men med en liten indikator som vittnar om att video spelas in kontinuerligt.

google personal safety dashcam 2023

En intressant detalj är att Dashcam-funktionen kan aktiveras automatiskt om du vill. Så fort mobiltelefonen kopplas till en specifik enhet, exempelvis din bil, så kan inspelningen starta. Du väljer själv hur funktionen ska fungera då det är ett valfritt tillval.

Inspelningar sparas som längst i tre dagar. Det är för att spara på utrymmet då många och långa bilfärder snabbt äter upp allt ledigt lagringsutrymme på din telefon. Behöver du spara något klick så gör du det enkelt manuellt. Sparade klipp kan laddas över till datorn eller sparas direkt mot Google Drive om det finns ledigt utrymme.

Den genomsnittliga filstorleken är 30 MB per minut inspelad video. Den maximala videolängden är 24 timmar.

Fördelen med att använda Pixel-telefonen som bilkamera är att bildkvaliteten sannolikt blir mycket bättre än merparten av de dedikerade bilkameror som finns på marknaden. Av alla bilkameror vi testat så är Nextbase 622GW den enda med vettig videokvalitet.

Det är sajten 9to5google som först rapporterade om nyheten och de säger att nästa stora chans att släppa funktionen är i juni med en ny så kallad ”feature drop”.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.