AMD Radeon-drivrutiner har stora problem i Windows 10 – AMD har släppt buggfixar

AMD Radeon RX 5700 XT
AMD Radeon RX 5700 XT

Om du har ett grafikkort av typen AMD Radeon så kanske du märkt att spelen inte flyter på lika bra som tidigare. Kanske till och med att skärmen blir svart i tid och otid. Du är inte ensam, och nu har AMD släppt hjälpande buggfixar.

Vad har hänt?

Allvarliga buggar i AMD:s mjukvara till grafikkort ur Radeon-serien gör att användarnas datorer inte flyter på som vanligt. Spel hackar fram med så kallad “stuttering” eller “micro-stuttering” och ibland blir skärmen svart till synes helt utan anledning. AMD känner till problemen och har nyligen släppt uppdaterad mjukvara som löser felaktigheterna i programkoden.

Spelen som fått specifika buggfixar i nya version 20.2.2

Den nya mjukvaran heter Radeon Software Adrenalin 20202 Edition 20.2.2 och det är de sista versionsnumren som är viktiga i sammanhanget.

Med version 20.2.2 löser AMD flera problem med grafiken för sina Radeon-användare. Totalt inkluderas 24 buggfixar för en rad generella spelproblem och även specifika spelbuggar som ställer till det.

Spelen som specifikt nämns i ändringslistan för version 20.2.2 är följande:

  • Battlefield V
  • The Witcher 3: Wild Hunt
  • Metro Exodus
  • Grand Theft Auto V
  • Monster Hunter World: Iceborn
  • Red Dead Redemption 2
  • Fortnite

AMD noterar även att de har fixet ett problem för Origin-spel, dock utan att gå in närmare på namn. Därmed anses det vara ett generellt problem för alla Origin-spel utan att kopplas till ett specifikt spel.

Generella buggfixar gör ditt AMD-system stabilare

Med Radeon Software Adrenalin 20202 Edition 20.2.2 löser AMD även en del problem som kan göra ditt system instabilt.

Bland annat fungerar CPU- och GPU-fläktar effektivare och är nu snabbare på att reagera vid temperatursvängningarna. Det minskar risken för temperaturspikar som gör att systemet måste klocka ner sig för att inte överhetta.

En snabb nerklockning gör att prestandan snabbt minskar, vilket kan visa sig som fps-tapp i spel, något som gör att du upplever så kallad stuttering.

Många av de problem som lösts med version 20.2.2 rör den nyare generationens grafikkort baserade på Radeon RX 5000-serien.

Du installerar uppdateringen på normalt vis via AMD:s mjukvara och bör göra det så fort det finns en ny version.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.