Intel lägger till stöd för videoinspelning med egna grafikkretsarna

Intel Logo 950px

Intel lånar inspiration av AMD och Nvidia för att ta en av konkurrenternas mer populära funktioner till sin egen grafikhårdvara – nämligen inspelning av spelsessioner.

Om du har en stationär- eller bärbar dator i hemmet så är sannolikheten stor att den har en Intel-processor. Och Intel-processorer har normalt en liten men strömsnåla grafikkrets inbyggd i processorn.

Det gör att Intel är världens största tillverkare av grafikkretsar. Med det sagt så är Intels grafikkretsar knappast något att hänga i julgrannen för den som vill spela något mer grafikintensivt.

Det hindrar dock inte Intel från att ständigt utveckla sina grafikkretsar till att blir lite kraftfullare och lite energieffektivare med varje ny generation. Och dessutom förbättras mjukvaran regelbundet med uppdateringar.

En nyare uppdatering till Graphics Command Center – som är Intels kontrollmjukvara för så kallat diskreta grafikkretsar inbyggda i företagets processorer – ger en mycket efterlängtad funktion.

Stöd för videoinspelning med Intel Graphics Command Center

Nämligen stöd för videoinspelning av gamingsessioner. Något som AMD och Nvidia erbjuder i sina mjukvaror sedan länge.

Intel bekräftar funktionen via Twitter och med den kommande uppdateringen blir Graphics Command Center mer i linje med vad AMD och Nvidia erbjuder. Här handlar det knappast att locka nya användare, utan istället att tillgodose ett behov hos befintliga Intel-fans.

Och för att mjukvaran ska vara redo när Intel lanserar nya grafikkortsserien Xe senare under 2020/2021.

Intel Xe är företagets första försök till ett dedikerat grafikkort som placeras i en slot på datorns moderkort. Ett kraftfullare alternativ som inte ska konkurrera med de tyngsta korten från AMD eller Nvidia, utan snarare demonstrera hur kapabel Intels teknik är i mellan- och budgetsegmentet.

Första dedikerade Intel Xe-kortet heter DG1 och det är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadie. Exakt hur slutprodukten ser ut och när den kommer återstår att se.

Videoinspelning med Intel-grafik – är det värt det?

Ett problem för Intel är att deras grafikkretsar inte är i närheten att vara så kraftfulla som konkurrenternas.

Det betyder att få gamers kommer nyttja videoinspelningen i nyare, mer grafikintensiva spelsessioner. Där är det AMD och Nvidia som gäller. Istället tror vi att Intels videoinspelare kommer väl till användning i Windows 10 för de som vill spela in desktop-appar och dylikt.

Mer specifikt, de som – likt oss – skriver artiklar och behöver spela in olika appar för att visa på sajterna. Vilket bör vara fullt möjligt med Intels mjukvara. Dock betyder det ändå att man måste ha extra mjukvara för redigering, så det tillkommer ändå ett behov av extra mjukvara där.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.