Amazon Kindle Oasis: Nu med skärm som kan ändra färgtemperatur

amazon kindle oasis gen3

Amazon Kindle Oasis har släppts i en tredje generationens modell. Den största nyheten är att skärmen kan ändra färgtemperatur för att minska påfrestningen på läsarens ögon.


Amazon Kindle Oasis är flaggskeppsmodellen bland e-boksläsare. Den dyraste modellen i Amazons populära Kindle-serie och den mest tekniskt avancerade på marknaden.

Tredje generationens modell bättrar på de befintliga funktionerna och inför några nya, men skillnaderna är inte överväldigadne stora.

Först, här är de grundläggande specifikationerna att hålla koll på:

  • 7-tumsskärm med upplösningen 1 680 x 1 264 pixlar
  • 8 GB eller 32 GB lagringsutrymme
  • IPX8-klassificiering (vatten/damm-tålig)
  • Valbar 4G/LTE
  • Micro-USB

Det är helt identiskt med andra generationens Kindle Oasis. Det som skiljer sig är hur skärmen kan ändra färgtemperatur.


Notera att Amazon fortsätter att använda micro-USB istället för USB-C. Anledningen kan vi bara gissa oss till, men sannolikt handlar det om att hålla nere kostnaderna. Dessutom finns ingen bra anledning att gå över till USB-C när det bara handlar om laddning av batteriet.

Skärmar som ändrar färgtemperatur är snällare för dina ögon

amazon kindle oasis gen3 skarm

Idag är det vanligt att mobiltelefoner och surfplattor kan ändra färgtemperatur på skärmen. E-boksläsare har däremot halkat efter med sina e-ink-skärmar.

Anledningen till att man vill kunna ändra färgtemperaturen är för att en varmare ton är snällare för ögonen. Speciellt när det är lite mörkare i rummet.

Och Kindle Oasis kan nu ställa in sin temperatur på skärmen helt automatiskt (eller så gör du det manuellt om du hellre vill det). Det går även att ställa in specifika tider på dygnet när temperaturen ska ändras.

Kindle Oasis är en dyr e-boksläsare

Om du inte vill investera i Amazons inlåsta ekosystem eller bara ha en enkel och praktisk e-boksläsare, då är Kindle Oasis absolut inte för dig.

Kindle Oasis-serien är rejält dyrt och kostar runt 3 500 kronor för andra generationens modell. Då ingår visserligen det större lagringsutrymmet på 32 GB, men 4G/LTE lyser med sin frånvaro och Amazon visar reklam för böcker då och då.

Tredje generationens modell säljs inte i Sverige riktigt än, men den lär komma hit via återförsäljare som Webhallen.

De amerikanska cirkapriserna är följande:

  • Kindle Oasis 8 GB WiFi: 249.99 USD (2 950 kronor inkl. moms)
  • Kindle Oasis 32 GB WiFi: 279.99 USD (3 300 kronor inkl. moms)
  • Kindle Oasis 32 GB WiFi + 4G/LTE: 369.99 USD (4 366 kronor inkl. moms)