Amazon Kindle Paperwhite – här nya modellen för 2019

amazon-kindle-paperwhite-2019-bad

Amazon Kindle Paperwhite är den populäraste e-boksläsaren någonsin – och modellen har nyligen uppgraderats med förbättrade egenskaper. Här läser du om varför nya Kindle Paperwhite är värd att köpas.


Nya generationens Kindle Paperwhite är den tunnaste och lättaste Paperwhite-modellen hittills från Amazon. Den är dessutom vattentålig så att du kan använda den exempelvis i badkaret eller nära poolkanten.

Den nya, vattentåliga designen är IPX8-klassificerad. Det betyder att e-boksläsaren kan släppas i ner till två meters djup i 60 minuter. Vi rekommenderar inte att du provar det, men du lär inte få några problem med vattenstänk eller ens ett snabbt tapp i badkaret.

Den sex tum stora skärmen använder 300 bildpunkter vilket är lika bra som storebror Kindle Oasis 2. Under skärmen sitter 8 GB eller 32 GB lagringsutrymme beroende på vilken variant du köper.

Skärmen i nya Kindle Paperwhite har fem LED-lampor som hjälper dig att läsa i dåliga ljusförhållanden. Det kan jämföras med flaggskeppsmodellen Oasis som har 12 LED-lampor för en ännu jämnare belysning.


amazon kindle paperwhite 2019
Hög upplösning och bakbelysning gör skärmen lättläst.

Nya Amazon Kindle Paperwhite har bluetooth-stöd

Inbyggt stöd för bluetooth gör att du kan använda trådlösa hörlurar för att lyssna på e-böcker. Det finns också inbyggd högtalare som du kan använda. Amazon skeppar med stöd för Audible som du kan använda direkt.

Det inbyggda batteriet kan driva nya Kindle Paperwhite i flera veckor på en laddning. Amazon tyvärr valt att behålla microUSB-kontakten istället för att använda USB-C. Tre timmar tar det att ladda batteriet fullt med en 5W-laddare, fyra timmar om du ansluter e-boksläsaren till en dator.

Hur länge beror på om du har WiFi aktiverat och hur mycket du använder bakbelysningen i skärmen. Räkna med att kunna lämna laddaren hemma i minst två till tre veckor för de flesta situationer.

Internetanslutningen över WiFi sker med 802.11n som bäst. Det finns alltså inget stöd för 802.11ac som är snabbare; egentligen gör det inget eftersom e-böcker trots allt väger megabyte och inte gigabyte. Det är ändå lite tråkigt att Amazon biter sig fast vid äldre tekniker än de behövt.

Så mycket kostar nya Amazon Kindle Paperwhite

I skrivande stund har inte nya Amazon Kindle Paperwhite för 2019 ett svenskt pris. I USA kostar den från 129.99 USD med 8 GB lagringsutrymme. Omräknat blir det cirka 1 500 kronor inklusive moms.

Fjolårets modell Kindle Paperwhite 3 däremot har ett svenskt pris, och enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt är det just nu runt 1 400 kronor. Flaggskeppsmodellen Kindle Oasis 2 kostar i sin tur från 3 300 kronor.

Nya Kindle Paperwhite har ett officiellt lanseringsdatum den 7 november för den amerikanska marknaden.


Alla format som nya Kindle Paperwhite stöder

Amazon Kindle Paperwhite har stöd för följande format:

  • Kindle Format 8 (AZW3)
  • TXT
  • PDF
  • MOBI (olåsta)
  • PRC

  • Kindle (AZW)
  • HTML DOC
  • DOCX
  • JPEG, PNG, GIF, PMP
  • Audible Audio (AAX)

Om du snabbt vill komma igång med din nya e-boksläsare kan du ladda ner de officiella manualerna här: