Kobo Forma – e-boksläsare som slår mot Kindle Oasis

Kobo Forma

Vad är Kobo Forma? Amazon kanske dominerar bland e-boksläsarna, men konkurrenten Kobo tänker inte ge upp. Med nya flaggskeppsmodellen Forma ger sig Kobo efter Amazon Kindle Oasis – med en hög prislapp och till synes utmärkta egenskaper.


  • Stor skärm på 8 tum och med hög upplösning
  • Ordentligt vattentät ner till två meters djup
  • Stort batteri på 1 200 mAh
  • Släpps den 23 oktober – kostar nära 3 200 kronor inklusive moms

Kobo Forma har en stor 8-tums E Ink-skärm med upplösningen 1 920 x 1 440 pixlar. Skärmen har justerbar bakgrundsbelysning som även kan ändra färgtemperaturen efter behov. Under skärmen sitter 8GB lagringsutrymme för alla dina böcker.

E-boksläsaren har relativt tunna kanter på toppen, botten och vänstersidan. På högersidan finns fysiska navigeringsknappar och utrymme för att hålla i läsaren.

Anslutning till nätverk får du med WiFi 802.11n. Visserligen behövs inte den senare och snabbare 802.11ac med tanke på vad e-boksläsaren ska användas till. Men det är tråkigt att Kobo inte bemödat sig att lägga till det med tanke på priset.

Kobo Forma är vattentålig ner till två meters djup

Batteriet är på utmärkta 1 200 mAh och hela designen är ordentligt vattentätad med IPX8-certifiering. Det betyder att Kobo Forma ska klara att tappas i ner till två meters djup i 60 minuter, och ändå klara sig. Inga konstigheter om du läser i badkaret eller vid poolen alltså.


Initialt lanseras Kobo Forma på den japanska marknaden. Där kommer den att finnas med 8GB och 32GB lagringsutrymme.

Därefter lanseras Kobo Forma till Kanada, USA, England, Italien, Holland, Frankrike och Spanien. Och efter det till Sverige, Australien, Nya Zeeland, Schweiz och Turkiet. Mexiko finns också med på listan, dock med lansering tidigt under 2019. 

Läs mer om Kobo Forma på den officiella webbsajten.