Adobe Lightroom finns nu på Mac App Store

adobe logo 2019

Adobe Lightroom finns nu att ladda ner från Mac App Store. Appen är gratis att installera, men vill du faktiskt använda Lightroom måste du betala en månads- eller årskostnad.

Adobe Lightroom är tveklöst en av de absolut bästa apparna för att sortera och redigera fotografier. Tidigare har man endast kunnat ladda ner appen via Apples webbsajt, men för Mac-användarna finns Lightroom äntligen på App Store.

Versionen på App Store är den ”nya” versionen som tidigare kallades Lightroom CC. Dina fotografier synkroniseras via Adobe till andra datorer, mobiltelefoner och surfplattor; förutsatt att de har Lightroom så klart.

Priset för Adobe Lightroom på Mac är antingen 115 kronor per månad, eller 1 429 kronor per år. Då ingår 1 TB molnlagring hos Adobe.

adobe lightroom mac app store

Om du inte behöver så mycket molnlagring så är prenumerationen betydligt sämre än Creative Cloud-prenumerationen ”Photography (20GB)”. Den kostar 120 kronor per månad och har inte bara Lightroom CC, utan även Lightroom Classic och Photoshop till samma kostnad.

Notera att Adobe kräver inlåsning i 1-åriga prenumerationer om du går via deras webbsajt. Köp via Mac App Store och du kan avbryta när som helst, vilket kan spara dig en hel del pengar om du vill sluta använda Lightroom efter en kortare tid.

Varför Adobe återintroducerar Lightroom på Mac App Store är oklart. Senast appen fanns på App Store var 2020 med Lightroom 4, och då bara som engångsköp och inte prenumeration. Lightroom 5 släpptes aldrig i Apples appbutik.

En tänkbar anledning är att Adobe antingen 1) tror att prenumerationsmodellen fungerar på Mac App Store eller 2) hoppas att det nya, guidande innehållet kan locka nya användare.

  • Kan du tänka dig att köpa Adobe Lightroom via Mac App Store?
  • Föredrar du enkelköp eller accepterar du månadsprenumerationer?

Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.