Amazon Echo Show 8 & Echo Dot finns att köpa i Sverige

Amazon Echo Show 8
Foto: Amazon

Amazon har släppt två nya Echo-prylar och de finns att köpa i Sverige. Det handlar om de internationella varianterna av Echo Show 8 och Echo Dot som är officiellt lanserade i vårt avlånga land.

Den ena prylen är en smarthögtalare med inbyggd 8-tumsskärm, den andra är en rund boll klädd i tyg med inbyggda mikrofoner och högtalare för röststyrning.


Lästips: Apple och Amazon stäms – kan ha drivit upp priserna på iPhones

Amazon Echo Show 8

Amazon Echo Show 8 är smartskärmen och den har en stor HD-skärm med en tillhörande vidvinkelkamera på 13 megapixel. Kameran är speciellt anpassad för videokonferenser och samtal med stöd för panorering och zoom för att följa dig om du rör dig under samtalets gång.

Är du integritetsmedveten så lär du uppskatta kameraskyddet som blockerar linsen när den inte används.

Under skärmen sitter en åttakärnig processor som gör att allt flyter på så smidigt som möjligt och de två högtalarna gör att du kan lyssna på både monoljud och stereoljud. Har du en prenumeration på Netflix eller Amazon Premie Video? Du strömmar enkelt film direkt till smartskärmen.

Om du har en prenumeration på Amazon Prime Music eller Spotify så kan du strömma musiken till smartskärmen om du vill. Du styr enkelt uppelningen med rösten eller skärmkontrollerna.

Storleksmässigt är femte generationens Echo Dot märkbart mindre än föregångaren från 2020. Storleken är 100 x 100 x 89 mm medan gamla modellen har måtten 144 x 144 x 133 mm. En annan detalj är att nya Echo Dot saknar 3,5mm-ingång/utgång samt Dolby Audio-stöd.

Det rekommenderade priset för Amazon Echo Show 8 är 1 500 kronor. Du köper smartskärmen direkt via Amazon.

Lästips: Prisjakt granskar Amazon – har inte lyckats i Sverige än

Amazon Echo Dot 2022
Foto: Amazon

Amazon Echo Dot

Amazon Echo Dot är en smarthögtalare som i det närmaste liknar en tygbeklädd boll på skrivbordet. Det är femte generationens modell från 2022 med grafitgrå design.

Insidan är uppgraderad med en temperatursensor och en omarbetad högtalare som ska ge en kraftfullare ljudupplevelse. Bland annat med ett bättre basljud och skarpare röståtergivning.

Du kan spela musik via Amazon Prime Music och Spotify. Styrningen sker med rösten och du kan även justera volymen direkt på högtalaren med volymknapparna. Det finns även en åtgärdsknapp och en knapp för att avaktivera mikrofonen.

Det rekommenderade priset för Amazon Echo Dot är 650 kronor. Du köper smarthögalaren direkt via Amazon.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.