Allvarliga sårbarheter i iOS 17 kan utnyttjas av cyberkriminella

Apple iOS 17

Apple hann knappt släppa iOS 17 innan företaget tvingades skicka ut ännu en uppdatering som löser minst tre mycket allvarliga sårbarheter i operativsystemet.

De tre sårbarheterna öppna din iPhone för cyberkriminella som i värsta fall kan komma åt känslig information på mobiltelefonen.

Tre sårbarheter – tre problem för dig

Första sårbarheten

Det första problemet är en bugg i kärnan i iOS 17. Buggen gör att cyberkriminella kan utöka sina privilegier i operativsystemet och göra saker som normalt inte borde vara möjliga. Inklusive åtkomst till filer på ett sätt som inte ska fungera om inte användaren ger sin uttryckliga tillåtelse.

Andra sårbarheten

Den andra sårbarheten gör att skadliga appar kan ta sig förbi signaturvalideringen som normalt behövs för att appar ska installeras i iOS. I värsta fall betyder det att appar som inte har kontrollerats av Apple eventuellt kan installeras på din telefon.

Tredje sårbarheten

Det sista problemet rör webbmotorn WebKit som bland annat används i Safari och alla andra webbläsare i iOS. Buggen här gör att skadligt webbinnehåll, som en vanlig länk eller en bild, kan användas för att ta över din telefon och ge åtkomst till cyberkriminella.

Apple iPhone 15
iPhone 15-serien måste installera iOS 17.0.2.

Installera iOS/iPadOS 17.0.1 eller iOS 17.0.2 direkt

Har du en iPhone eller iPad så måste du installera de nya säkerhetsfixarna direkt. För dig som har en iPhone 14 (eller äldre modell) eller en iPad så är det iOS 17.0.1 som gäller.

Du som har turen att sitta med helt nya iPhone 15 ska installera iOS 17.0.2. Den här versionen är inte bara viktig för att stoppa allvarliga sårbarheter, den löser även ett problem som gör att återställning från en annan iPhone inte fungerar.

Det är enkelt att uppdatera din iPhone och iPad – så här gör du:

  1. Öppna Inställningar
  2. Gå till Allmänt > Programuppdatering
  3. Följ instruktionerna på skärmen

Tänk på att det tar en stund att installera uppdateringen. Ladda batteriet ordentligt och avsätt tiden som behövs för installationen.

Läs mer om iOS 17.0.1 här.

Om du har en iPhone med iOS 16

De iPhones som fortfarande kör iOS 16 kan installera en liknande uppdateringen som ovan, fast med versionsnummer 16.7 istället.

Uppdateringen släpptes den 21 september och finns att installera via Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

Läs mer om iOS 16.7 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.