Varningen: Installera iOS 17.0.2 på din iPhone 15 direkt

Apple iPhone 15

En skarp varning har gått ut om att alla som köper en iPhone 15 måste installera iOS 17.0.2 innan de ställer in sin nya telefon med hjälp av en äldre iPhone-enhet.

Den som väljer att starta överföringsprocessen innan iOS 17.0.2 har installerats kan stöta på svårigheter som ställer till det rejält, och i värsta fall hindra överföringen helt.

Installera uppdateringen INNAN telefonen är inställd

När du slår på din nya iPhone 15 så kommer operativsystemet att kontrollera om det finns nya uppdateringar att installera. Du får en chans att installera den nya versionen direkt från start – innan du har ställt in telefonen helt.

Om du av någon anledning måste vänta med uppdateringen så kan du hitta den via inställningarna när telefonen är inställd också. Då gör du följande:

  1. Öppna Inställningar
  2. Gå till Allmänt > Programuppdatering
  3. Följ instruktionerna på skärmen

Uppdateringen till iOS 17.0.2 finns endast att ladda ner och installera på iPhone 15-telefoner. Har du en iPhone 14 eller äldre så kan du inte ens se uppdateringen.

För iPhone 14 och äldre finns nu iOS 17.0.1 att installera. Den är minst lika viktig eftersom den fixar tre allvarliga sårbarheter som introducerades med iOS 17.

Om överföringen från annan iPhone misslyckas

Har du inte installerat uppdateringen och din iPhone 15 misslyckas med att återställas från en annan iPhone så blir det lite mer komplicerat för dig.

Då måste du fabriksåterställa telefonen med hjälp av en dator. Tacksamt nog är det inte någon avancerad process, men det hela tar längre tid.

Så här gör du enligt Apples anvisningar:

  1. Anslut din iPhone till en dator med den tillhörande USB-C-sladden
  2. Tryck in och släpp knappen för Volym Upp
  3. Tryck in och släpp knappen för Volym Ner
  4. Tryck in och håll kvar sidoknappen
  5. Håll in knappen tills skärmen visar en bild på en dator och en kabel (släpp INTE när Apple-logotypen syns)
  6. Leta upp din iPhone i Finder eller i iTunes-appen
  7. Välj alternativet för återställning när du får alternativet

Följ instruktionerna och vänta tills processen är klar. Det kan ta en stund, så se till att batteriet är ordentligt laddat och att du har lite tid över när det hela börjar. Koppla INTE ur sladden förrän allt är färdigt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.