Allvarlig kritik mot batteriet i iPhone 14 & 14 Pro

Apple iPhone 14 Lila
Foto: Thai Nguyen, Unsplash

Användare av iPhone 14 och 14 Pro rapporterar att de ser en kraftig degradering av batterikapaciteten – trots att de inte haft sina mobiltelefoner ens ett helt år.

Bland annat har journalisten Joanna Stern från Wall Street Journal gått ut med att hennes iPhone 14 Pro har minskat till 88 procents batterikapacitet. Sam Kohl rapporterar att hans telefon har minskat till 90 procent.

Besvärande uppgifter för Apple när så tunga namn går ut med kritik, inte minst kort inför lanseringen av iPhone 15-serien.

Lästips: iPhone 14 Plus hyllas för sin långa batteritid

Minst 80 % kapacitet

Normalt ska batteriet i Apples mobiltelefoner inte minska i kapacitet så snabbt som det gör just nu. Undertecknad har en iPhone 12 från lanseringsdagen med 88 procent batterikapacitet, en telefon som släpptes i oktober 2020.

Enligt Apple ska deras mobiltelefoner behålla upp till 80 procent av sin ursprungliga kapacitet efter 500 fulla laddningscykler.

Då många laddar sina telefoner varje kväll så är det minst 500 dagar, men tänk då på att en ny telefon aldrig har helt tomt batteri, vilket betyder att det aldrig blir en full laddningscykel.

Och notera att Apple säger ”upp till” och inte ”minst”. Det är enorm skillnad eftersom det betyder att du inte kan räkna med mer än 80 procent, till skillnad från räkna med.

Lästips: Så snabbt laddas batteriet i din iPhone 14

Superdyrt att byta batteri hos Apple

Om batterikapaciteten är så låg att batteriet måste ersättas så är det superdyrt om du går till Apple.

Kostnaden? Hela 1 345 kronor!

Om du inte betalade för AppleCare+ när du skaffade telefonen vill säga. Då är kostnaden 0 kronor.

Vill du själv kontrollera batteriet i din iPhone så gör du det via inställningarna så här:

  1. Öppna Inställningar
  2. Skrolla ner till ”Batteri”
  3. Välj ”Batterihälsa och laddning”

Till höger om texten ”Maximal kapacitet” står hur mycket total kapacitet batteriet i din telefon har just nu.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.